Cu ce se curata argintul? In doar 10 secunde!

Cu ce se curata argintul? In doar 10 secunde!

Dacă ai achiziționat bijuterii de argint 925 de-a lungul timpului, cu siguranță ți-ai pus întrebarea cu ce se curata argintul. Schimbarea nuanței sale nu este un produs al oxidării argintului, ci mai degrabă al reacției sale cu hidrogenul sulfurat prezent în mediu. Cel care se oxidează (ruginește) este cuprul prezent in aliaj. Cu toate acestea, pătarea poate fi remediată relativ simplu, printr-o curățare atentă cu o solutie de curatat argint. Dacă ești adepta/adeptul metodelor ecologice, citește până la final și află cum se curata argintul cu ajutorul unor produse prietenoase cu mediul, pe care cu siguranță le ai deja acasă.
 

CUPRINS
1.
De ce se înnegrește argintul? 
2. Cu ce se curata argintul - chiar la tine acasa?
3. Foloseste solutii de curatat argint profesionale
4. Cum se curata bijuteriile din argint fara pietre?
5. Cu ce se curata bijuteriile din argint cu pietre?
6. Solutie de curatare argint pe baza de bicarbonat de sodiu  
7.
Întrebări frecvente legate de curatarea argintului
   7.1 Pot curata bijuteriile din argint 925 cu pastă de dinți?
   7.2 Cat de des trebuie sa curat bijuteriile din argint?
   7.3 Cum previn oxidarea și înnegrirea argintului?
 

De ce se înnegrește argintul? 


Argintul 925 este un aliaj format din argint pur în proporție de 92,5% și cupru, zinc sau nichel restul de 7,5%. Argintul pur .999 este prea "moale" pentru a fi folosit în bijuterii expuse la uzură, cum ar fi inele din argint sau bratari argint Pe când argintul 925, denumit și argint sterling,  este mult mai durabil datorită metalelor prezente în aliaj. Cu siguranță ai observat prezența acestuia in bijuteriile care poartă marcajul 925. Se mai poate folosi în realizarea vaselor, tacâmurilor, instrumentelor muzicale și a altor obiecte de preț. 

Acum, că am aflat ce este argintul 925 și ce avantaje are, vom vorbi despre dezavantajul său principal. El formează o peliculă de culoare neagră, ca urmare a expunerii la aer (hidrogen sulfurat) și capătă o nuanță verde-gălbuie datorită oxidării metalelor prezente în aliaj (cupru, zinc sau nichel). Înnegrirea argintului 925 se referă la producția de sulfură de argint pe suprafața acestuia, într-o peliculă subțire de apă. Când umiditatea atinge 70-80%, așa cum s-ar putea întâmpla într-un eveniment în aer liber sau când introducem bijuteriile în apă, reacția de înnegrire se accelerează dramatic. Impuritățile din aer, inclusiv sulfurile organice, oxidul de azot și clorul accelerează reacția de înnegrire a argintului.

De asemenea, sărurile din transpirația umană și expunerea la produse chimice sau cosmetice sunt frecvente și pot reacționa cu argintul, producând clorura de argint. Aceasta este de obicei de culoare albă, dar poate deveni închisă la culoare atunci când este amestecată cu impurități.

cu ce se curata argintul innegrit

 

Cu ce se curata argintul - chiar la tine acasă?

 

Așa cum am aflat deja, cele mai frumoase perechi de cercei argint 925 din colecția ta, în contact cu aerul, umezeala și produsele cosmetice, formează o peliculă neplăcută de culoare neagră-gălbuie. Chiar și  cele mai calitative bijuterii argint necesită o curatare regulată. Vestea bună este că putem avea piese din argint strălucitoare ca în prima zi, în doar câteva secunde, chiar la noi acasă! Pare incredibil, nu-i așa? Procesul este mai simplu decât te așteptai.

Cu ajutorul produselor specilizate în curatarea bijuteriilor din argint despre care vom vorbi mai jos, te vei bucura de accesoriile tale preferate o periodă îndelungată de timp. Avantajul folosirii acestor solutii de curatare a argintului, dedicate bijuteriilor și obiectelor din argint, este eficiența și rapidatea cu care înlătură cele mai profunde pete. De fapt, în doar 10 secunde poți avea podoabe strălucitoare ca în prima zi în care le-ai achiziționat! 

cum-se-curata-argintul

Noi, la magazinul Podoabele Mele, am testat aceste solutii de curatat argint existente pe piață, deoarece aveam nevoie ca accesoriile să arate impecabil înainte să le trimitem spre clienții noștri. Am fost tare mulțumiți de produsele Hagerty și de aceea le recomandăm cu încredere.

Iată cum se curata argintul cu ajutorul lor, în funcție de nivelul de pătare și de compoziția bijuteriei (cu sau fără pietre):
 

 

Folosește solutii de curatat argint profesionale


Dacă argintul este foarte pătat, atunci primul pas este să folosești lotiunea Hagerty Silver Polish.  Aceasta este mai puțin abrazivă și se poate aplica ușor cu ajutorul unui burete sau a unei periuțe moi pe suprafața bijuteriilor. Frecați până se formează spuma. Lăsați spuma să acționeze 1 minut. Clătiți în profunzime bijuteriile cu apă călduță și uscați-le cu o cârpă moale. Se poate folosi și pe bijuteriile placate cu argint sau ornate cu pietre semiprețioase, evitând pe cât posibil gemele.  Formula conține R-22, soluția de prevenire a petelor exclusivă de la Hagerty. Asigură-te că porți mănuși și deschide geamurile.
 

Cum se curăță bijuteriile din argint 925 fără pietre? 


Soluția Hagerty Silver Clean este ideală pentru a curata bijuteriile din argint fără pietre semiprețioase, prin procedura de scufundare. Uneori este nevoie atât de loțiunea Hagerty mai sus prezentată (dacă bijuteria prezintă o peliculă neagră avansată), cât și de soluția prin scufundare (dacă modelul piesei este sofisticat). Aceasta din urmă se bazează pe un proces chimic pentru a îndepărta rapid sulfura de argint și oxidarea din crăpăturile și modelele mai complicate de bijuterii, imposibil de curățat cu o lavetă sau cu lotiunea Hagerty. 

Acest produs nu este indicat pentru bijuterii cu pietre prețioase sau semiprețioase, deoarece poate slăbi adezivul folosit pentru fixarea pietrelor. Cum se curata argintul? Pune bijuteria în coșulețul de plastic care însoțește soluția, apoi scufundă-l pentru 5-10 secunde in solutie. La final, se clătește cu apă câlduță și se șterge cu o lavetă moale. Vezi video mai jos:
 

     

 

Cu ce se curăță bijuteriile din argint cu pietre?

 

 

După purtarea bijuteriei tale preferate, pentru a îndepărta transpirația și produsele cosmetice, care au intrat în contact cu metalul prețios, este bine să o ștergi cu mini-laveta Hagerty. Aceasta este impregnată cu o substanță specială care redă luciul bijuteriilor din argint și strălucirea pietrelor semiprețioase. Dacă nu ai purtat de ceva vreme inelele și cerceii din colecția ta, iar pe suprafața lor a  apărut o peliculă vizibilă de oxidare, folosește mai întâi loțiunea Hagerty.  Astfel, vei îndepărta urmele de murdărie, iar luciul accesoriilor tale se va menține o perioadă îndelungată de timp. Freacă bijuteriile în profunzime cu această lavetă, după ce te-ai asigurat că porți mănuși. Poți să o folosești în rânduri repetate, fără să o speli, pentru a nu deteriora substanța activă cu care este impregnată. 

De asemenea, în cazul în care vrei să cureți pietrele semiprețioase și să le redai strălucirea, cei de la Hagerty au o solutie Hagerty pentru bijuterii cu pietre, prin procedura de scufundare. Se aseamănă cu Silver Clean, doar că are o formulă mult mai blândă, pentru a nu deteriora gemele. Curata si ingrijeste pietrele fine si organice: perle, smaralde, opal, coral si turcoaz fara a le deteriora. Formula sa cu glicerină și solvenți vegetali protejează bijuteriile și îndepărtează transpirația, machiajul și parfumul depuse pe piesele tale favorite. Este eficientă și pentru a curata argintul pătat ușor, dar nu pentru bijuteriile din argint foarte înnegrite.
 

 

Solutie de curatare argint pe baza de bicarbonat de sodiu 

  

Dacă te întrebi cum se curata argintul într-un mod ecologic, la tine acasă, citește în continuare. Poate ai auzit de această metodă de pe internet, de la prieteni sau ai folosit-o chiar tu. Este o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu, pe care o poți obține rapid, cu ingrediente pe care le ai deja în bucătărie. Îți recomandăm să o folosești doar în cazul în care bijuteriile de argint nu sunt foarte înnegrite și dacă NU sunt ornate cu pietre prețioase sau semiprețioase. Pietrele fixate cu adezivi nu trebuie supuse acestui proces de curatare. Adezivii solubili în apă se pot dizolva, iar cei insolubili în apă se pot înmuia și slăbi. De asemenea, majoritatea autorităților recomandă să nu introduceți pietrelor organice, cum ar fi chihlimbarul, perlele și coralul în bicarbonat de sodiu sau apă fierbinte.

solutie curatare argint - bicarbonat de sodiu

  • Taie o bucată de folie de aluminiu care acoperă fundul unui bol din sticlă sau ceramică.
  •  Plasează bijuteria pe folia de aluminiu. Apoi toarnă o cană de apă fierbinte în vas și adaugă următoarele:
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita detergent de vase (sau săpun lichid)

Lasă bijuteriile în soluție 5-10 minute, apoi scoate-le și clătește-le cu apă. Șterge-le cu o lavetă moale din microfibră.

 

Întrebări frecvente legate de curatarea argintului

 

1. Pot curata bijuteriile din argint 925 cu pastă de dinți?

 

Un mit cunoscut încurajează oamenii să folosească pasta de dinți pentru a avea bijuterii din argint 925 strălucitoare. Acest lucru este cât se poate de fals! Pasta de dinți poate deteriora pietrele prețioase și semiprețioase, aurul și argintul. Ea este abrazivă și are o duritate de aproximativ 3/4 pe scala Mohs. Metalele prețioase, precum aurul și argintul folosite în bijuterii, au o duritate de 3-3.5, astfel încât pasta de dinți le poate zgâria cu ușurință. Ca să nu mai vorbim de faptul că substanțele chimice din uleiurile aromatice folosite în pasta de dinți sunt corozive.

Unele pietre prețioase au o duritate mai mare pe scara Mohs, dar pot avea totuși abraziuni la suprafață dacă se folosește pasta de dinți pentru a le curata. Perlele și opalul nu trebuie niciodată atinse de pasta de dinți, căci le poate deteriora jocul de culori și strălucirea. Cel mai bine este să folosești un produs de curățare profesional pentru îngrijirea bijuteriilor din aur și argint, din cele prezentate mai sus.


2. Cat de des trebuie sa curat bijuteriile din argint?

 

Ideal ar fi să le cureti dupa fiecare purtare. Îndepărtează cu o mini-laveta impuritatile, apoi așează-le în cutia lor de bijuterii sau in saculeti peste noapte. O dată la 2-3 luni, poți folosi o solutie de curatat argintul prin scufundare, pentru a indeparta impuritatile din modelele mai sofisticate.

Piesele din argint 925 care stau în cutii de bijuterii, fără a fi purtate, sunt mai susceptibile la pătare. Când observi că incepe să se formeze pelicula neagră-gălbuie pe suprafața acestora scufundă-le in soluția de curatat argintul.

Articolele purtate în fiecare zi, cum ar fi inelele și cerceii, vor avea nevoie de curățare mai rar decât articolele pe care le păstrezi pentru ocazii speciale (deși ai zice că e tocmai invers)!
 

3. Cum previn oxidarea și înnegrirea argintului?

 

Bineînțeles, nu ar fi nevoie să îndepărtezi petele de pe argint dacă nu s-ar acumula. Ai aflat deja care sunt cauzele pătării argintului 925, așadar îți este mai ușor acum să înțelegi ce ai de făcut pentru a preveni înnegrirea lui. Iată câteva din recomandările noastre:

  • Păstrează bijuteriile de argint într-o cutie, ferite de lumină.
  • Așează pachetele de silicagel în cutiile de bijuterii pentru a reduce umiditatea.

  • Dacă poluarea este o problemă în zona ta, ia în considerare depozitarea argintului cu absorbanți chimici, cum ar fi oxidul de zinc sau pulbere de cărbune activ.

  • Șterge argintul cu o cârpă moale după fiecare utilizare pentru a îndepărta murdăria.

  • Nu purta bijuterii de argint la duș sau în piscină.


Sperăm că am reușit să răspundem la cele două întrebări frecvente, care stau pe buzele tuturor iubitorilor de bijuterii - cu ce si cum se curata argintul rapid si eficient la tine acasă?  Atunci când este îngrijit corespunzător cu solutii de curatare profesionale, argintul va arăta grozav astăzi, mâine și peste 10 ani! 

Ce solutii de curatare a argintului ai folosit pana acum și care din cele prezentate în acest articol se potrivesc bijuteriilor tale?

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!