Pietre semiprețioase naturale vs. sintetice

Pietre semiprețioase naturale vs. sintetice

În ziua de astăzi, este posibil să se producă multe tipuri de pietre semiprețioase și prețioase de înaltă calitate într-un laborator, inclusiv safir, rubin, smarald și diamant. Când oamenii aud cuvintele „sintetic” și „creat în laborator”, presupunerea automată este că piatra este „falsă”. Cu alte cuvinte, mulți oameni cred că pietrele semiprețioase sintetice sunt realizate din sticlă sau plastic. În realitate, pietrele sintetice sunt fabricate din același material ca și pietrele naturale, având aceleași proprietăți chimice și optice.

Un rubin sintetic, de exemplu, este compus din oxid de aluminiu, același material ca și piatra naturală. Este la fel de dur și la fel de strălucitor ca un rubin natural. De fapt, culoarea și claritatea pietrelor sintetice pot fi superioare celor mai multe pietre semiprețioase naturale. Rubinul sintetic este disponibil în dimensiuni mari, la un preț mult mai mic. Și atunci de ce oamenii preferă să poarte în continuare bijuterii cu pietre semipretioase naturale? Citește mai departe ca să afli răspunsul.

 

Pietre semiprețioase și prețioase naturale - avantaje

 

Raritatea pietrelor naturale

 

Rubinele naturale (și toate celelalte cristale formate în natură) iau naștere sub presiune imensă și căldură intensă sub scoarța pământului, pe parcursul a milioane de ani. Ele constau din atomi de oxigen și aluminiu, numiți corindon, care se transformă în lichid la căldură și presiune și se infiltrează în crăpăturile din rocile magmatice sau metamorfice. Când lichidul se răcește, se transformă în cristale incolore. Cu toate acestea, atunci când urme minuscule de alte minerale se amestecă cu mineralul corindon, îl transformă în roșu, roz, albastru și galben. Dacă microelementul este crom, atunci corindonul devine roșu și obținem rubine. În cazul fierului și titanului, obținem safire albastre.

Totuși, nu toate lucrurile rare, oricât de valoroase, sunt interesante sau frumoase. Monedele rare, de exemplu, pot valora o avere; dar sunt colectate numai pentru raritatea lor, nu pentru frumusețea lor. Am putea spune că pietrele semiprețioase naturale sunt rare într-un mod special – sunt un fel de miracol al naturii; un accident fericit în care condițiile potrivite s-au reunit pentru a produce un material care poate fi  tăiat și șlefuit  pentru a produce inele cu pietre sau cercei argint cu pietre cu proprietăți optice remarcabile.

 

Calități optice subtile

 

Merită să ne amintim că nu toate gemele naturale sunt valoroase. Specimenele de proastă calitate formează cea mai mare parte a producției de la aproape fiecare mină. Materialul de calitate are o combinație rară de transparență, claritate și culoare. La o piatră semiprețioasă naturală există mai mult decât aceste calități, care într-adevăr pot fi găsite și în pietrele sintetice. Un rubin natural nu este doar oxid de aluminiu. El poate conține o serie de „impurități”, inclusiv crom și rutil. Aceste impurități contribuie nu numai la nuanța gemei, ci și la textura sa, la aspectul său sub diferite tipuri de iluminare, la zonarea culorii și la o întreagă gamă de calități optice subtile.

Frumusețea cristalelor 

 

Deoarece rubinele naturale se formează în condiții necontrolate, ele sunt predispuse la imperfecțiuni. Aceste incluziuni, după cum am văzut deja mai sus, le conferă unicitate și o frumusețe aparte, pe care romanticii o caută atunci când vor să achiziționeze bijuterii handmade.



Pietre semiprețioase naturale - dezavantaje

 

Preț ridicat


Rubinele naturale necesită condiții de excepție pentru a se forma. Au nevoie de un mediu fără dioxid de siliciu, cu cantități reduse de fier. Cu toate acestea, deoarece fierul și siliciul sunt cele mai abundente minerale de pe planetă, probabilitatea ca aceste condiții să apară în același timp este foarte mică. În plus, cromul care își găsește drumul în cristalele de corindon face ca formarea rubinului să fie și mai puțin probabilă. Drept urmare, rubinele naturale sunt foarte rare și la un preț ridicat, ceea ce a detrminat omenirea să caute o modalitate de a crea o alternativă accesibilă.
 

Rezistența mai mică


Spre deosebire de pietrele semiprețioase naturale, procesul de creștere a gemelor sintetice în laborator este monitorizat, ceea ce înseamnă că piatra poate fi creată cu toate atributele dorite. Având în vedere acest lucru, pietrele fine create în laborator sunt mai rezistente la condițiile vieții de zi cu zi - deși atât rubinele naturale, cât și cele cultivate în laborator au un rating de 9 pe scara Mohs de duritate.
 

Culoare


Culoarea este cel mai important factor de calitate care afectează valoarea unei pietre semiprețioase și prețioase. Cele mai căutate culori de rubin sunt intense, roșu pur și roșu cu o notă de violet. Ca și în cazul rubinului natural, culoarea rubinului creat în laborator este rezultatul combinației dintre oxid de aluminiu cu crom, motiv pentru care pietrele de sinteză create în laborator pot atinge o saturație mai intensă decât cele formate în natură.
 

Minerit nesustenabil


Procesul de extragere a pietrelor semiprețioase și prețioase naturale poate fi dăunător pentru mediu, cauzând eroziunea solului, defrișările și poluarea apei.  Au fost stabilite reglementări pentru a reduce impactul mineritului asupra mediului, de care cele mai multe țări au început să țină cont. Pe de altă parte, pietrele sintetice pot fi create cu câteva substanțe chimice și aparate într-un laborator controlat, într-un mod sustenabil.

Concluzie 

Pietrele semiprețioase și prețioase de sinteză sunt, de cele mai multe ori, superioare exemplarelor găsite în natură, în ceea ce privește claritatea și culoarea. Dar tocmai aceste imperfecțiuni accidentale ale naturii sunt cele care conferă pietrelor naturale raritatea și frumusețea lor unică.

Înfruptă-te din colecția de bijuterii argint cu rubin natural Podoabele Mele. Pietrele sunt tăiate și șlefuite de către lapidari pricepuți din Thailanda, Turcia și India, cu care magazinul nostru colaborează. Bijuteriile sunt mai apoi create de artizani locali talentați din aceste țări cu tradiție de sute de ani în prelucrarea argintului și a pietrelor semiprețioase și prețioase naturale. Care dintre bijuteriile noastre ți-au atras atenția? 

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!