Bijuterii handmade versus bijuterii de serie

Bijuterii handmade versus bijuterii de serie

 

Ce sunt bijuteriile handmade?


Bijuteriile handmade sunt realizate manual de la început până la sfârșit, așa cum sugerează și numele lor. Ele sunt mult mai puțin frecvente și implică lucrul cu metalul prețios de la zero, în cazul nostru argint, folosind un nivel foarte înalt de măiestrie.

 

Bijuterii argint handmade - mod de realizare

Realizarea celor mai frumoase bijuterii argint handmade nu implică niciun model sau matriță și începe cu bucăți de argint brute, care vin de obicei sub formă de sârmă sau foi. Metalul este apoi manipulat prin tăiere, ciocănire, modelare și încălzire pentru a crea design-ul unei bijuterii argint unicat. Odată ce prelucrarea monturii din argint este completă, aceasta este lustruită, șlefuită și se ornează cu pietrele semiprețioase dorite (dacă este cazul). 
 

Bijuterii handmade unicat cu pietre semiprețioase


Cele mai renumite bijuterii handmade cu pietre provin din țări ca India, Israel, Indonezia, Brazilia, Mexic. Procesul începe prin alegerea unei pietre semiprețioase naturale și apoi se creează cu atenție un design în jurul acesteia. Argintarul realizează fiecare aspect al piesei în mod manual, pentru a se potrivi pietrei semiprețioase alese. Odată ce toate componentele metalice individuale sunt gata, acestea sunt asamblate cu pricepere și pietrele sunt montate cu atenție, iar bijuteria finală este lustruită până când se obține rezultatul dorit. 

Cercei handmade colecția Podoabele Mele Inele handmade colectia Podoabele Mele

 

Cât durează realizarea unei bijuterii handmade?


O singură bijuterie handmade (inel, cercei, pandantiv, colier, brățară) este lucrată ore, zile sau chiar săptămâni la rând, în funcție de complexitatea modelului. Artizani pricepuți, cu un nivel de pasiune care a fost transmis, de cele mai multe ori, din generație în generație, vor duce la bun sfârșit această muncă, realizând bijuterii argint unicat recunoscute la nivel mondial.

S-ar putea să îți placă și articolul  Cadou pentru mama 

bijuterii-handmade

Bijuterii argint unicat - avantaje

 
  • Bijuteriile din argint handmade sunt cu aproape 50% mai grele decât bijuteriile turnate, deoarece metalul folosit este mult mai dens.
  • O piesă de bijuterie fină lucrată manual este în mod natural mai puternică și mai durabilă, deoarece argintul 925 a fost întărit prin procesul de îndoire, laminare, modelare și ciocănire.
  • Se pot crea modele de inele, cercei, pandantive și brățări mai fine, cu un aspect mai delicat.
  • Este mai ușor să amesteci diferite tipuri de metale într-o singură bijuterie, fără a avea probleme de durabilitate. De exemplu, crearea unui inel de logodnă cu o bandă de aur galben și una de argint rodiat. Nu există nicio șansă ca o piesă să dezvolte porozitatea, care este un defect comun în procesul de turnare în serie a bijuteriilor.
  • Acest proces asigură realizarea de bijuterii argint unicat, deoarece fiecare componentă este realizată individual.
  • Există un element de romantism și o poveste în spatele fiecărei piese.

bijuterii-handmade-carneol-colier-cercei

 


Bijuterii handmade - dezavantaje

 
  • Bijuteriile lucrate manual au un preț ridicat deoarece necesită un efort mai mare pentru a fi realizate.
  • Finalizarea unei astfel de bijuterii poate dura zile întregi.
  • Nivelul de detaliu și precizie la reproducerea manuală a unui design poate avea ușoare variații, datorită faptului că nu se folosesc matrițe și imprimante 3D.


S-ar putea să îți placă și articolul  Pe ce mână se poartă inelul cu piatră.
 

Bijuterii fabricate în serie – avantaje și dezavantaje

 

Cum se fabrică bijuteriile din argint de serie?

 

Bijuteriile din argint 925 care nu sunt realizate manual sunt fabricate în serie. Ele se obțin prin turnarea metalului lichid în matrițe create prin imprimarea 3D a unui model de ceară al bijuteriei finite. Acest model este apoi acoperit cu ipsos pentru modelaj, înainte de a fi încălzit într-un cuptor special. Căldura face ca ceara să se topească, ceea ce lasă spațiu în interiorul modelajului pentru turnarea metalului topit. Odată ce argintul este răcit, ipsosul este îndepărtat pentru a dezvălui bijuteriile astfel obținute. De cele mai multe ori este vorba de un “copac” în care s-au adăugat matrițele mai multor bijuterii din argint 925, cele mai grele fiind așezate la baza copacului, iar cele mai ușoare spre vârf. La final, bijuteriile se desprind de pe copac una câte una, se lustruiesc și se ornează cu pietrele semiprețioase dorite.

Majoritatea bijuteriilor din argint 925 cu pietre semiprețioase pe care le vedeți astăzi în magazinele de bijuterii din mall sau online este fabricată în serie. Sute de modele identice sau foarte similare sunt create folosind procesul de turnare și pietrele semiprețioase calibrate (de dimensiuni standardizate) sunt pur și simplu așezate în ele. Majoritatea acestor podoabe din argint cu pietre semiprețioase sunt realizate în țări precum Hong Kong, China și Thailanda, cunoscute pentru producția de bijuterii în masă. 

 

Copac pentru turnarea bijuteriilor de serie

 

Avantajele bijuteriilor realizate în serie

 

  • Turnarea este o metodă foarte eficientă pentru producerea unui volum mare de bijuterii, deoarece este posibil să se utilizeze mai multe matrițe simultan.
  • Procesul este mai puțin costisitor în comparație cu obținerea bijuteriilor handmade argint, căci necesită mai puțin efort.
  • Această metodă de realizare a inelelor, cerceilor, pandantivelor, brățărilor și a colierelor din metale prețioase este un proces necesar datorită creșterii rapide a industriei de bijuterii.
  • Fiind realizate cu ajutorul matrițelor 3D, produsele finale au un aspect identic de la o bijuterie la alta, fiind perfecte pentru expunerea în cataloagele caselor de bijuterii.


S-ar putea să îți placă și articolul  Totul despre șlefuirea pietrelor .
 

Dezavantajele bijuteriilor turnate

 
  • Utilizarea matrițelor în prelucrarea metalelor prezintă un risc de porozitate (bule mici de aer în interiorul metalului).
  • Acest lucru poate face ca produsul finit să fie mai puțin calitativ și mai predispus la rupere și zgâriere.
  • De asemenea, este dificil să creezi bijuterii din argint ornate cu pietre semiprețioase, cu detalii mai fine și mai delicate.
  • Crearea de modele cu mai multe tipuri de metal (aur, argint, platină) poate fi complicată, deoarece componentele trebuie turnate separat și apoi lipite împreună. Acest lucru poate face bijuteria finală mai slabă în punctele unde a avut loc lipirea materialelor.
  • Individualitatea și unicitatea se pierd în procesul de fabricare a bijuteriilor în masă.
  • Calitatea este deseori afectată în favoarea cantității.
  • Unele persoane simt că există o lipsă a emoției legată de acest proces.


S-ar putea să îți placă și articolul  Cu ce se curata argintul 


Gânduri finale bijuterii handmade vs. turnate

Producerea bijuteriilor în serie este utilizată de casele de bijuterii din întreaga lume și, așa cum se întâmplă în majoritatea domeniilor, există bijuterii și ... bijuterii.  Este important să rețineți că puteți avea bijuterii handmade lucrate foarte prost și puteți avea bijuterii realizate foarte bine în serie. Cele mai frumoase bijuterii lucrate manual, însă, sunt semnificativ mai de calitate, mai rare, mai durabile și mai fine decât cele mai deosebite bijuterii de serie. Deci, atunci când se compară merele cu merele, bijuteriile din argint unicat câștigă detașat. Tu pe care le preferi?

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!