Totul despre smarald: proprietăți, semnificații, preț, culoare

Totul despre smarald: proprietăți, semnificații, preț, culoare

Smaraldul este una dintre cele mai valoroase pietre prețioase din lume. Gemele de smarald cu proprietăți de excepție sunt extrem de rare,  iar prețul lor îl poate depăși pe cel al diamantelor! Ele sunt cumpărate pentru frumusețea, misterul și atracția lor emoțională, dar pot fi și o investiție inteligentă. Mulți investitori cumpără smaralde de înaltă calitate sau bijuterii cu smarald, pentru că valoarea lor este în continuă creștere.

Smaraldele au o istorie la fel de lungă ca cea a omului civilizat și sunt cu siguranță pietre prețioase străvechi. Cel mai vechi manuscris din lume, papirusul Prisse descoperit în Egipt, care are în jur de 4000 de ani, menționează piatra smarald în rândurile sale. De fapt, egiptenii, romanii, indienii, aztecii și incașii au venerat această piatră prețioasă verde încă din antichitate.  

Numele smarald provine de la cuvântul grecesc „smaragdos” și latinescul „smaragdus”, care înseamnă piatră verde. Haideți să vedem în continuare care sunt proprietățile smaraldului și cum a ajuns să impresioneze o lume întreagă!

 

Smarald - Proprietăți fizice 


Smaraldul are o duritate mare (7,5 - 8 pe scara Mohs), fiind suficient de rezistent pentru a fi folosit în toate tipurile de bijuterii, de la inele și cercei, la coliere și brățări realizate din metale prețioase. De cele mai multe ori, piatra smarald se șlefuiește cu fațete care îi sporesc strălucirea.

smarald proprietati


Smarald culoare și preț


Smaraldul este piatra prețioasă de culoare verde, până la albastru-verzui a mineralului beril. Nuanța verde este cauzată de prezența cromului, vanadiului și a fierului (sau a oricărei combinații a acestor trei elemente). Pentru a fi cu adevărat smarald, piatra trebuie să fie suficient de întunecată și de saturată. În cazul unei culori verde deschis, gema va fi considerată, pur și simplu, un beril verde. Dacă nuanța tinde să fie prea albastră sau prea galbenă, de asemenea, nu va fi un smarald, ci o varietate diferită de beril și se va devaloriza în timp.

Ca și în cazul tuturor pietrelor prețioase colorate, cei 4 indicatori - culoare, claritate, tăietură și carat - determină valoarea pietrei. Smaraldele au prețul stabilit diferit față de alte pietre prețioase, deoarece sunt acceptate unele incluziuni. Culoarea este cel mai important factor in valorificarea acestor pietre. În smaraldele premium, nuanța va fi verde, fără subtonuri suplimentare de culoare, iar tonul va fi viu și profund, nu prea întunecat, nici prea deschis, cu o saturație distribuită uniform în toată piatra. 

Un indicator suplimentar de preț al smaraldului poate fi sursa din care provine. Smaraldul este extras din întreaga lume, dar trei surse oferă cea mai mare parte a gemelor premium: Columbia (cele mai apreciate), urmând Zambia și Brazilia.

O broșă cu smarald și diamante, care a aparținut actriței Elizabeth Taylor, s-a vândut cu 6,57 milioane de dolari după moartea sa în 2011, un preț record de 280.000 de dolari pe carat!

brosa smarald Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor poartă broșa cu smarald și diamant de la Bulgari în filmul din 1963 „The V.I.P.s.”
Fotografie Alamy și Christie’s


Claritatea pietrei smarald


Claritatea pietrei prețioase se referă la prezența sau lipsa incluziunilor în piatră. Incluziunile sunt orice material, cum ar fi minerale, gaze, lichide sau chiar alte cristale prinse în interior în timpul formării sale. Dintre cele patru pietre prețioase de top (diamant, safir, rubin, smarald), smaraldele sunt unice prin numărul de exemplare de înaltă calitate care conțin incluziuni. Un smarald impecabil este aproape imposibil de găsit, iar lipsa incluziunilor și al fisurilor interne este adesea un semn al unei pietre sintetice. Din acest motiv, marea majoritate a pietrelor de smarald este tratată cu uleiuri, de obicei de cedru, pentru a le îmbunătăți claritatea.

În general, este acceptat că smaraldul are incluziuni vizibile, iar prețul său scade numai când acestea afectează transparența pietrei. 

 

Smarald - Proprietăți metafizice și semnificații


Datorită proprietăților sale de excepție, smaraldul a fost apreciat încă de la începuturile civilizației, așa că nu este de mirare că are o semnificație spirituală profundă. Romanii asociau smaraldul cu zeița Venus - pasiune, frumusețe, bucurie și dragoste. Se spune că dacă doi îndrăgostiți își dăruiesc un smarald, dragostea lor va crește și va fi veșnică. 

Fiind de culoare verde, smaraldul reprezintă fertilitatea, regenerarea, tinerețea, vitalitatea și anotimpul primăverii. Este cunoscut și pentru asocierea sa cu viziunea, atât capacitatea fizică de a vedea, cât și intuiția și capacitatea psihică de a prezice evenimente viitoare. În plus, smaraldul este privit ca o piatră prețioasă a înțelepciunii, care poate îmbunătăți memoria și acuitatea mentală. Printr-o combinație de inteligență și perspicacitate, conectează mintea inconștientă și conștientă, un proces care deschide puterile clarviziunii.

Smarldul este piatra de naștere a lunii mai (zodia Taur și Gemeni).

 

Unde se găsește smaraldul?


Smaraldele sunt extrase din Pakistan, Afganistan, Rusia, Australia, Statele Unite, dar Columbia, Brazilia și Zambia sunt cele trei surse majore. Columbia produce cel mai de preț smarald și aproximativ 80% din pietrele de smarald folosite în bijuteriile din întreaga lume!

Tu ce bijuterii cu smarald ai achiziționat până acum? Vezi colecția de bijuterii din argint cu smarald Podoabele Mele pentru a admira talentul artizanilor din India, Thailanda și Turcia. Beneficiază de proprietățile smaraldului la cel mai înalt nivel!

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!