Totul despre smarald proprietati, semnificatii, pret, culoare

Totul despre smarald proprietati, semnificatii, pret, culoare

Smaraldul este una dintre cele mai valoroase pietre prețioase din lume, alături de safir, rubin si diamant. Numele smarald provine de la cuvântul grecesc „smaragdos” și latinescul „smaragdus”, care înseamnă piatra verde. Gemele de culoare verde smarald, cu proprietăți de excepție, sunt extrem de rare, iar prețul lor îl poate depăși chiar și pe cel al diamantelor!
 

Istoria smaraldului - piatra favorită a Cleopatrei


Smaraldele au o istorie la fel de lungă ca cea a omului civilizat și sunt, cu siguranță, pietre prețioase străvechi. Primul manuscris din lume, papirusul Prisse descoperit în Egipt, care are în jur de 4000 de ani, menționează piatra smarald în rândurile sale. De fapt, egiptenii, romanii, indienii, aztecii și incașii au venerat această gemă încă din antichitate. Smaraldele au fost comercializate în piețele antice din Asia și Europa acum 6000 de ani. Chiar și Aristotel, renumitul filosof grec, a menționat piatra prețioasă verde în scrierile sale, spunând că poate îmbunătăți vederea și, de asemenea, statutul unui individ.

Cleopatra este poate cea mai faimoasă figură istorică care a contribuit la răspândirea obsesiei față de seducătoarea culoare verde smarald. În timpul domniei sale, Cleopatra a pretins proprietatea tuturor minelor de smarald din Egipt, având o colecție uimitoare de bijuterii cu smarald cu care se împodobea adesea. Legenda spune că obișnuia să dea cadou geme de smarald demnitarilor și politicienilor din acele vremuri, cel mai probabil cu intenția de a-și etala bogăția și puterea.

Egiptenii obișnuiau, de asemenea, să pună în mormintele regilor pietre de smarald ca simbol de protecție si imortalitate

cercei smarald colectia Podoabele Mele

În Roma antică, Plinius cel Bătrân a descris folosirea smaraldului de către primii lapidari in opera sa Istoria Naturală : „nu au o metodă mai bună de a-și reface ochii decât să se uite la smarald; culoarea sa moale, verde, reconfortând și înlăturându-le oboseala” (sursa gia.edu). Chiar și astăzi, culoarea verde smarald este cunoscută pentru că reduce stresul și oboseala ochilor.
 


Smarald proprietati fizice 


Smaraldul este cel mai faimos membru al familiei berilului. Are are o duritate de 7,5 - 8 pe scara Mohs, fiind suficient de rezistent pentru a fi folosit în toate tipurile de bijuterii. De la inele și cercei, la coliere și brățări realizate din metale prețioase.  De cele mai multe ori, gema se șlefuiește cu fațete care îi sporesc strălucirea.
 

Ce culoare are smaraldul? 


Culoarea smaraldului este verde până la albastru-verzui. Nuanța verde smarald, atât de apreciată în ziua de azi, este cauzată de prezența cromului, vanadiului și a fierului (sau a oricărei combinații a acestor trei elemente). Pentru a fi cu adevărat smarald, piatra trebuie să fie suficient de întunecată și de saturată. În cazul unei culori verde deschis, gema va fi categorisită, pur și simplu, ca fiind beril verde. Dacă nuanța tinde să fie prea albastră sau prea galbenă, de asemenea, este considerată o varietate de beril și se va devaloriza în timp.

„...Nici o culoare nu este mai încântătoare ca aspect. Căci, deși ne face plăcere să privim plantele și frunzele, privim cu atât mai multă plăcere smaraldele, deoarece în comparație cu smaraldele, nu există nimic care să fie de un verde mai intens.” - Plinius cel Bătrân


Colectia inele smarald Podoabele Mele 

Smarald preț record de 280.000 de dolari pe carat!


Ca și în cazul celorlalte pietre prețioase , cei 4 indicatori - culoare, claritate, tăietură și carat - determină valoarea gemei. Prețul smaraldului este stabilit diferit față de cel al safirului și al rubinului, deoarece sunt acceptate unele incluziuni. Culoarea smaraldului este cel mai important factor in valorificarea sa. În pietrele premium, nuanța va fi verde, fără subtonuri suplimentare, iar tonul va fi viu și profund, nu prea întunecat, nici prea deschis, cu o saturație de verde distribuită uniform.

Un indicator suplimentar de preț poate fi sursa din care provine piatra. Smaraldul este extras din întreaga lume, dar trei surse oferă cea mai mare parte a gemelor premium: Columbia (cele mai apreciate), urmând Zambia și Brazilia. Pe lângă frumusețea sa de invidiat, mulți investitori cumpără piatra favorită a Cleopatrei datorită valorii sale în continuă creștere. 

De exemplu, o broșă cu smarald și diamante, care a aparținut actriței Elizabeth Taylor, s-a vândut cu 6,57 milioane de dolari după moartea sa în 2011, un preț smarald record de 280.000 de dolari pe carat!

brosa smarald Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor poartă broșa cu smarald și diamant de la Bulgari în filmul din 1963 „The V.I.P.s.”
Fotografie Alamy și Christie’s


Claritatea smaraldului 


Claritatea pietrei se referă la prezența sau lipsa incluziunilor în piatră. Incluziunile sunt orice material, cum ar fi minerale, gaze, lichide sau chiar alte cristale prinse în interior în timpul formării sale. Dintre cele patru pietre prețioase de top (diamant, safir, rubin, smarald), smaraldele sunt unice prin numărul de exemplare de înaltă calitate care conțin incluziuni. Un smarald impecabil este aproape imposibil de găsit, iar lipsa incluziunilor și al fisurilor interne este adesea un semn al unei pietre sintetice. Din acest motiv, marea majoritate a smaraldelor este tratată cu uleiuri, de obicei de cedru, pentru a le îmbunătăți claritatea.

În general, este acceptat că piatra prezintă incluziuni vizibile, iar prețul său scade numai când acestea afectează transparența.

 


Smarald proprietăți metafizice și semnificații


Datorită proprietăților sale de excepție, smaraldul a fost apreciat încă de la începuturile civilizației, așa că nu este de mirare că are o semnificație spirituală profundă.

 

Piatra iubirii și a fericirii în relații


Romanii asociau superba piatră verde cu zeița Venus - pasiune, frumusețe, bucurie și dragoste. Astăzi, este cunoscut drept „piatra iubirii de succes”. Se spune că dacă doi îndrăgostiți își dăruiesc un smarald, dragostea lor va crește și va fi veșnică. Îmbunătățește iubirea necondiționată, unitatea și promovează prietenia. Menține parteneriatele în echilibru și poate semnala infidelitate dacă își schimbă culoarea! 

Pandantive smarald - colectia Podoabele Mele


Clarviziune, fertilitate, regenerare


El reprezintă fertilitatea, regenerarea, tinerețea, vitalitatea și anotimpul primăverii. Este cunoscut și pentru asocierea sa cu viziunea, atât capacitatea fizică de a vedea, cât și intuiția și capacitatea psihică de a prezice evenimente viitoare. În plus, este privit ca o piatră prețioasă a înțelepciunii, care poate îmbunătăți memoria și acuitatea mentală. Printr-o combinație de inteligență și perspicacitate, smaraldul conectează mintea inconștientă și conștientă, un proces care deschide puterile clarviziunii. În vremuri străvechi, se credea că acesta vindecă boli, precum holera și malaria. 
 

Vindecarea planului emoțional


Prin culoarea sa verde, smaraldul stimulează chakra inimii, având un efect vindecător asupra emoțiilor toxice. Asigură echilibrul fizic, emoțional și mental, aducând armonie în toate domeniile vieții. Concentrând intenția și ridicând conștiința, aduce acțiuni pozitive, eliminând negativitatea și sporind capacitatea de a te bucura de viață la maximum.
 

Smaraldul - piatra de naștere a lunii mai


Smarldul este piatra de naștere a lunii mai (zodia Taur și Gemeni), alături de alte pietre semiprețioase verzi, mai accesibile ca preț.

Bratari argint cu smaraldUnde se găsește smaraldul?


Smaraldele sunt extrase din Pakistan, Afganistan, Rusia, Australia, Statele Unite, dar Columbia, Brazilia și Zambia sunt cele trei surse majore. Columbia produce cel mai de preț smarald și aproximativ 80% din pietrele de smarald folosite în bijuteriile din întreaga lume!

Beneficiază de proprietatile smaraldului la cel mai înalt nivel cu colecția de inele, cercei și pandantive Podoabele Mele! Când ai achiziționat ultima oară o bijuterie cu piatra favorită a Cleopatrei? Acum te poți bucura de culoarea verde smarald la cele mai pretențioase ținute. 
 

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!