Rodiu metal nobil - proprietăți, utilizare, preț

Rodiu metal nobil - proprietăți, utilizare, preț

 

Ce este rodiul și unde se găsește?


Rodiul este un metal argintiu prețios din grupa platinei, alături de paladiu, osmiu, iridiu, ruteniu și platină. Unele proprietăți comune ale metalelor nobile din grupul platinei includ punct de topire ridicat, non-toxicitate și rezistență la uzură, oxidare și coroziune.

Rodiul a fost descoperit în 1803 de chimistul englez William Hyde Wollaston, la scurt timp după ce a descoperit paladiul. Numele „rodiu” provine din cuvântul grecesc „rhodon” = roz. Acest lucru se datorează faptului că sărurile de rodiu produc o soluție apoasă de culoare roz. 

Rodiul comercial este în general obținut ca produs secundar al rafinării cuprului și a nichelului. În natură, rodiul apare de obicei ca metal liber, în minereurile de platină sau nichel și uneori ca aliaj. Poate fi găsit în nisipurile râurilor din America de Nord și de Sud și în minereurile de sulfură de cupru-nichel din Ontario, Canada. Cel mai mare exportator de rodiu la nivel mondial este Africa de Sud (80% din totalul anual) - conform cu Livescience.com .


Utilizarea industrială a rodiului 

 

Principala utilizare comercială a rodiului este în industria auto, la producerea convertoarelor catalitice (alături de zirconiu și alte aliaje), responsabile cu reducerea emisiilor de substanțe nocive în atmosferă. Rodiul se folosește adesea în aliaj cu platina și iridiu, pentru a crea un metal rezistent la oxidare și la temperaturi ridicate. Aceste aliaje sunt utilizate în învelișul cuptoarelor, vârfuri de stilou, ace de fonograf, termocupluri de temperatură înaltă, fire de rezistență, electrozi pentru bujii de avioane, rulmenți și contacte electrice. Datorită proprietății sale de a reflecta lumina, rodiul este folosit pentru producerea fibrelor și a oglinzilor optice, precum și pentru reflectoare și faruri. 

 

Preț rodiu 


Rata de producție a rodiului la nivel global este de aproximativ 30 de tone anual, ceea ce este  foarte puțin în comparație cu alte metale. Cuprul, de exemplu, este produs la o rată de 20 de milioane de tone pe an. Combină acest deficit cu cererea uriașă și vei înțelege de ce rodiul este cel mai scump metal prețios din lume!  Prețul unui gram de rodiu atinge valoarea de 600 $ în prezent, de 10 ori mai mare decât prețul aurului! 

 

Placarea bijuteriilor cu rodiu


Rodiul a fost folosit pentru placarea bijuteriilor încă din anii 1930, datorită aspectului său alb-argintiu, strălucitor ca oglinda. Deoarece este fragil, extrem de rar și scump, rodiul este folosit doar la placarea bijuteriilor din metale prețioase și nu ca metal de bază. Rolul său este de a proteja de zgârieturi și oxidare bijuteriile și de a le conferi o strălucire de durată. În general, placajul cu rodiu este folosit peste metale de culoare alb-argintie, cum este argintul, aurul alb și platina.

Durabilitatea placajului cu rodiu depinde de gradul de utilizare a bijuteriei și de grosimea acestuia. Când vine vorba de inele argint sau de un lănțisor argint, acestea vor prezenta semne de uzură mult mai devreme decât o pereche de cercei argint , deoarece intră mai mult în contact cu pielea. Odată ce placarea se uzează, bijuteriile pot fi rodiate din nou, în medie o dată pe an. Cu cât stratul de rodiu este mai gros, cu atât placarea va dura mai mult. Cu toate acestea, dacă placarea cu rodiu este prea groasă, metalul devine fragil. Recomandarea este ca placajul să nu depășească 1 micron. 

Placarea bijuteriilor cu pietre este efectuată înainte ca gemele să fie fixate. Acest lucru ne asigură că rodiul acoperă uniform suprafața bijuteriei, fără ca pietrele să fie afectate. Unul dintre avantajele majore ale bijuteriilor placate cu rodiu este că sunt hipoalergenice. Rodiul previne problemele cauzate de sensibilitatea la anumite aliaje metalice, precum cele care conțin nichel.

Ca și orice alt metal nobil, rodiul are și câteva dezavantaje. Primul este prețul său ridicat, iar al doilea este că placarea se va uza în timp, iar bijuteriile vor căpăta culoarea metalului de bază folosit în realizarea lor (argint, aur etc.). Deoarece aurul alb este un aliaj care conține aur galben, bijuteriile din aur alb nu sunt la fel de strălucitoare ca cele placate cu rodiu. Așadar, vor necesita reaplicarea placajului odată ce acesta dispare, dacă nu îți place tenta gălbuie a aurului. La bijuteriile din argint, datorită faptului că nuanța argintului este asemănătoare cu cea a rodiului, nu este așa de evidentă uzarea stratului de rodiu. Se va observa doar o ușoară oxidare în timp, deoarece argintul 925 se va păta în contact cu aerul și umezeala. Oxidarea poate fi îndepărtată cu soluții de curățat argintul sau lavete de redat strălucirea metalelor prețioase. 

rodiu-negru-placare-bijuterii
 

Rodiul negru


În timp ce rodiul este apreciat pentru culoarea sa strălucitoare ca oglinda , poate fi amestecat și cu alte materiale, cum ar fi sulfatul de staniu, oxidul de telur și trioxidul de arsen, pentru a-l înnegri. Placarea cu rodiu negru este populară în realizarea bijuteriilor moderne, datorită aspectului său original, misterios și elegant. Această variantă de rodiere este o alegere bună pentru pietre prețioase de culoare albă, roșie sau roz, precum opalul etiopian sau rubinul, deoarece rodiul negru pune în evidență jocul de lumini colorate și intensitatea culorii pietrelor.
 

Îngrijirea bijuteriilor placate cu rodiu


Pentru a îngriji bijuteriile placate cu rodiu, folosește o mini-lavetă specială de curățat metalele prețioase. Evită utilizarea de substanțe chimice dure, detergenți de vase, clor, care pot uza placajul. Poartă bijuteriile placate cu rodiu doar la ocazii speciale și nicidecum la activități sportive, piscină sau munci agricole. După ce le porți, așează accesoriile în cutii de bijuterii pentru a le proteja.

Dacă te gândești să achiziționezi bijuterii rodiate, cântărește argumentele pro și contra și ține cont de bugetul tău. Dacă ai grijă de articolele tale, placajul cu rodiu poate dura ani de zile până să necesite o nouă aplicare. Alege din colecția de bijuterii argint rodiat Podoabele Mele, o piesă care să te pună in valoare. Ai mai jos câteva din produsele noastre preferate.

Ți-a plăcut acest articol? Înscrie-te gratuit la newsletter-ul Podoabele Mele pentru a primi pe email articole interesante despre bijuterii și pietre semiprețioase. Pe curând...

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!