Ce este rodiul și unde se găsește?
Rodiul este un metal argintiu nobil, alături de paladiu, osmiu, iridiu, ruteniu și platină, argint și aur. Unele proprietăți comune ale metalelor nobile din grupul platinei includ punct de topire ridicat, non-toxicitate și rezistență la uzură, oxidare și coroziune.
Rodiul a fost descoperit în 1803 de chimistul englez William Hyde Wollaston, la scurt timp după ce a descoperit paladiul. Numele „rodiu” provine din cuvântul grecesc „rhodon” = roz. Acest lucru se datorează faptului că sărurile de rodiu produc o soluție apoasă de culoare roz.
Rodiul comercial este în general obținut ca produs secundar al rafinării cuprului și a nichelului. În natură, rodiul apare de obicei ca metal liber, în minereurile de platină sau nichel și uneori ca aliaj. Poate fi găsit în nisipurile râurilor din America de Nord și de Sud și în minereurile de sulfură de cupru-nichel din Ontario, Canada. Cel mai mare exportator de rodiu la nivel mondial este Africa de Sud (80% din totalul anual) - conform cu Livescience.com .
Utilizarea industrială a rodiului
Principala utilizare comercială a rodiului este în industria auto, la producerea convertoarelor catalitice (alături de zirconiu și alte aliaje), responsabile cu reducerea emisiilor de substanțe nocive în atmosferă. Rodiul se folosește adesea în aliaj cu platina și iridiu, pentru a crea un metal rezistent la oxidare și la temperaturi ridicate. Aceste aliaje sunt utilizate în învelișul cuptoarelor, vârfuri de stilou, ace de fonograf, termocupluri de temperatură înaltă, fire de rezistență, electrozi pentru bujii de avioane, rulmenți și contacte electrice. Datorită proprietății sale de a reflecta lumina, rodiul este folosit pentru producerea fibrelor și a oglinzilor optice, precum și pentru reflectoare și faruri.
Preț rodiu
Rata de producție a rodiului la nivel global este de aproximativ 30 de tone anual, ceea ce este foarte puțin în comparație cu alte metale. Cuprul, de exemplu, este produs la o rată de 20 de milioane de tone pe an. Combină acest deficit cu cererea uriașă și vei înțelege de ce rodiul este cel mai scump metal din lume! Prețul unui gram de rodiu atinge valoarea de 600 $ în prezent, de 10 ori mai mare decât prețul aurului!
Placarea bijuteriilor cu rodiu
Deoarece este fragil, extrem de rar și scump, rodiul este folosit doar la placarea bijuteriilor din metale prețioase și nu ca metal de bază. Placarea bijuteriilor cu pietre este efectuată înainte ca gemele să fie fixate. Acest lucru ne asigură că rodiul acoperă uniform suprafața bijuteriei, fără ca pietrele să fie afectate.
Ce avantaje are placarea cu rodiu?
- Rodiul a fost folosit pentru placarea bijuteriilor încă din anii 1930, datorită aspectului său alb-argintiu, strălucitor ca oglinda.
- Rolul său este de a proteja de zgârieturi și oxidare bijuteriile din argint și de a le conferi o strălucire de durată. În general, placajul cu rodiu este folosit peste metale de culoare alb-argintie, cum este argintul, aurul alb și platina.
- Unul dintre avantajele majore ale bijuteriilor placate cu rodiu este că sunt hipoalergenice. Rodiul previne problemele cauzate de sensibilitatea la anumite aliaje metalice, precum cele care conțin nichel.
- Odată ce placarea se uzează, bijuteriile pot fi rodiate din nou, în medie o dată pe an. Cu cât stratul de rodiu este mai gros, cu atât placarea va dura mai mult. Cu toate acestea, dacă placarea cu rodiu este prea groasă, metalul devine fragil. Recomandarea este să nu depășească 1 micron.
Care sunt dezavantajele placării cu rodiu?
Ca și orice alt metal nobil, rodiul are și câteva dezavantaje:
- Durabilitatea placajului cu rodiu depinde de gradul de utilizare a bijuteriei și de grosimea acestuia. Când vine vorba de inele argint sau de bratari argint , acestea vor prezenta semne de uzură mult mai devreme decât o pereche de cercei argint , un lantisor de argint sau un colier argint , deoarece mâinile le folosim mai mult și există riscul de a le zgâria sau lovi.
- În timp, bijuteriile vor căpăta culoarea metalului de bază folosit în realizarea lor (argint, aur etc.). Deoarece aurul alb este un aliaj care conține aur galben, bijuteriile din aur alb nu sunt la fel de strălucitoare ca cele placate cu rodiu. Așadar, vor necesita reaplicarea rodiului odată ce acesta dispare. La bijuteriile din argint, datorită faptului că nuanța argintului este asemănătoare cu cea a rodiului, nu este așa de evidentă uzarea. Se va observa doar o ușoară oxidare în timp, deoarece argintul 925 se va păta în contact cu aerul și umezeala. Află cum se curata argintul in 10 secunde!
- Prețul ridicat, de până la zece ori mai scump decât aurul
Rodiul negru
În timp ce rodiul este apreciat pentru culoarea sa strălucitoare ca oglinda , poate fi amestecat și cu alte materiale, cum ar fi sulfatul de staniu, oxidul de telur și trioxidul de arsen, pentru a-l înnegri. Placarea cu rodiu negru este populară în realizarea de bijuterii din argint, datorită aspectului său original, misterios și elegant. Această variantă de rodiere este o alegere bună pentru pietre prețioase de culoare albă, roșie sau roz, precum opalul etiopian sau rubinul, deoarece rodiul negru pune în evidență jocul de lumini colorate și intensitatea culorii pietrelor.
Îngrijirea bijuteriilor placate cu rodiu
- Pentru a îngriji bijuteriile placate cu rodiu, folosește o mini-laveta specială de curățat metalele prețioase.
- Evită utilizarea de substanțe chimice dure, detergenți de vase, clor, care pot uza placajul. Poartă bijuteriile placate cu rodiu doar la ocazii speciale și nicidecum la activități sportive, piscină sau munci agricole.
- După ce le porți, așează accesoriile în cutii de bijuterii pentru a le proteja.
Dacă te gândești să achiziționezi bijuterii rodiate, cântărește argumentele pro și contra și ține cont de bugetul tău. Dacă ai grijă de articolele tale, stratul de rodiu poate dura ani de zile până să necesite o nouă aplicare. Alege din colecția de bijuterii argint rodiat Podoabele Mele, o piesă care să te pună in valoare.