Îți faci cont si primesti 10% inapoi în puncte de fidelitate la fiecare comandă + 5% reducere la prima comandă prin înscrierea la newsletter!

Istoria fascinantă a argintului și utilizările sale

Istoria fascinantă a argintului și utilizările sale

CE ESTE ARGINTUL?

 

Argintul este un element metalic alb, mai dur decât aurul, mai moale decât cuprul și al doilea după aur ca maleabilitate și ductilitate. Reprezentat pe tabelul periodic al elementelor prin simbolul Ag, argintul este un excelent conductor de căldură și electricitate.  Este considerat unul dintre metalele nobile (alături de rodiu, aur, platină, ruteniu, paladiu, iridiu și osmiu) datorită rezistenței sale excelente la oxidare.

Din punct de vedere istoric, argintul a jucat un rol proeminent în producția de bijuterii și obiecte de artă.  De obicei, este aliat cu cupru pentru a-l întări, rezultând argintul 925 (92,5% argint si 7,5% cupru), care se înnegrește în timp și trebuie îngrijit corespunzător. Află totul despre cum se curata argintul 925.
 

VALOAREA ARGINTULUI

 

Argintul este relativ ieftin astăzi comparativ cu alte metale prețioase, precum aurul sau platina. Acest lucru te-ar putea face să crezi că este un metal lipsit de valoare. Nimic mai fals! Uneori, de-a lungul istoriei, argintul a fost apreciat mai mult decât aurul, după cum vom vedea în continuare.

Examinând cantitatea de metal prețios folosită în bijuterii de argint, utilizarea acestuia depășește cu mult toate celelalte metale nobile. Argintul a declanșat mai multe progrese tehnologice în domeniul mineritului și al metalurgiei decât toate celelalte metale. Economii întregi au depins de disponibilitatea sa, iar accesul la zăcămintele de argint a condus la războaie.
 

UTILIZAREA ARGINTULUI PE PARCURSUL ISTORIEI

 


ARGINTUL ÎN EPOCA BRONZULUI (3300 – 1200 î.Hr)


1. MESOPOTAMIA
 

Povestea argintului începe undeva la sfârșitul mileniului al IV-lea î.Hr., când locuitorii inteligenți ai Turciei moderne și-au dat seama că pot extrage argint din minereul de plumb, prin procesul de cupelare. Foarte puține piese de argint din această perioadă au supraviețuit, dar ele ne oferă o perspectivă grozavă asupra talentului argintarilor din Epoca Bronzului.

În zorii istoriei argintul era folosit ca monedă de schimb în Mesopotamia. Atelierul argintarului semăna cu cel al aurarului sau, așa cum se întâmplă adesea în zilele noastre. Deși argintul este mai puțin ductil decât aurul, acesta poate fi totuși turnat, ciocănit în foi extrem de subțiri, gravat, ștanțat, decorat cu filigran și granulație. S-au găsit vase, statuete și bijuterii din argint care indică faptul că s-a folosit argint cu o puritate ridicată, rezultând obiecte destul de moi.


2. EGIPT
 

Egiptenii prețuiau obiectele rare și exotice, mai ales când veneau de departe. Piatra albastră lapis lazuli, pe care o aduceau din Afghanistan, era cea mai valoroasă gemă pentru ei. De-a lungul acestei rute comerciale, argintul a ajuns în Egipt. La fel ca și în cazul lapisului, era foarte apreciat și considerat extrem de exclusivist. Aurul putea fi obținut aproape de casă, din munții din deșertul de Est și din Nubia, așadar era mai puțin valoros decât argintul importat.
 
În jurul anului 1600 î.Hr., valoarea argintului a scăzut in Egipt la aproximativ jumătate din cea a aurului, ceea ce indică faptul că oferta a crescut considerabil. Popularitatea argintului se pare că a fost supusă conjuncturii modei. Unele morminte ale faraonilor conțineau obiecte din argint iar altele nu.


3. MINOA, MYCENAE & FENICIA
 

Minoicii și, într-o măsură mai mare, micenienii de mai târziu erau comercianți și, în consecință, s-ar fi ocupat mult cu argint. Prin urmare, vedem o cantitate considerabilă de bijuterii grecești timpurii din argint din siturile arheologice de pe continentul grecesc, Creta și Cipru.

Fenicienii au jucat un rol deosebit în dezvoltarea civilizațiilor mediteraneene prin colonizare și comerț. Ei au fost cei care au început exploatarea zăcămintelor spaniole de argint și distribuția în întreaga lume. Astfel, disponibilitatea argintului a crescut la niveluri nemaivăzute până atunci.


4. BIJUTERII CELTICE
 

Originile bijuteriilor celtice datează din 2000 î.Hr. până în jurul anului 550 d.Hr., când argintul și aurul au fost folosite de meșteri pentru a crea bijuterii rafinate împodobite cu simboluri celtice.

Deși procesul de realizare a bijuteriilor s-a dezvoltat in timp, reprezentarea și semnificațiile simbolurilor antice celtice au rămas neschimbate până în ziua de astăzi. Acesta este motivul pentru care bijuteriile celtice irlandeze sunt atât de căutate în întreaga lume.

 

ARGINTUL ÎN EPOCA CLASICĂ (500-300 î.Hr)

 

Atât pentru societatea greacă, cât și pentru cea romană, disponibilitatea argintului era extrem de importantă pentru realizarea monedelor. Se pare că nu a fost folosit în bijuterii la fel de mult ca aurul, dar ceea ce a supraviețuit arată că a fost folosit pentru toate tipurile de bijuterii: inele argint, bratari argint femei si cercei argint.

Romanii erau pasionați de tehnica niello, foarte asemănătoare cu emailarea, dar realizată mai degrabă cu sulfat de argint decât cu sticlă. Niello este mult mai dur decât emailul și are un luciu metallic, mai degrabă decât unul vitros. În timpul ocupației romane, tehnica niello s-a răspândit pe tot continentul.

brosa-fuller-argint-tehnica-niello

Broșa Fuller, argint și niello anglo-saxon © Muzeul Britanic.


ARGINT ÎN EVUL MEDIU (500-1500 d.Hr)

 

Odată cu căderea liniilor de aprovizionare romane, aurul a devenit o raritate în Europa. Drept urmare, argintul a devenit cel mai important metal folosit pentru bijuterii. Bijuteriile germanice constau în principal din articole funcționale, cum ar fi broșe și catarame, adesea realizate din argint și uneori aurite sau încrustate cu pietre semiprețioase (granatul fiind de departe cea mai populară alegere).

În jurul anului 800 d.Hr., odată cu cuceririle vikingilor de-a lungul coastei Europei de nord-vest, cantități enorme de argint au fost transportate în Scandinavia. Argintarii au înflorit și bijuteriile din argint au devenit o tradiție. Descoperirea zăcămintelor suedeze de argint undeva la începutul primului mileniu a alimentat cu siguranță obiceiul de a purta argint.

Pe măsură ce societatea s-a dezvoltat și rutele comerciale către est au fost restabilite, aurul și-a reluat vechea poziție de a fi cel mai popular metal pentru bijuteriile fine. Dezvoltarea clasei de mijloc a condus la creșterea nivelului de trai, iar membrii ei au început să se împodobească într-un mod care înainte era rezervat celor bogați. Cei cu buget redus optau pentru bijuterii din argint, deoarece erau mai accesibile.

Versatilitatea bijuteriilor a crescut, îndepărtându-se de articolele preponderent funcționale către obiecte pur decorative și, în mare măsură, simbolice, cum ar fi pandantive argint sau coliere argint.

Până la sfârșitul Evului Mediu, bijuteriile din argint și obiectele de argint erau supuse marcajului.
 

ARGINTUL ÎN PERIOADA RENAŞTERII (1500-1600)

 

Epoca pe care o numim Renașterea se desfășoară în mod convențional între 1500 și 1600, dar ca stil, Renașterea își are originea la sfârșitul secolului al XIII-lea în nordul Italiei. Populația europeană și-a revenit după decimarea sa de ciumă și a avut loc o expansiune a centrelor comerciale în zonele de coastă. Aici s-a dezvoltat clasa de mijloc, iar orașele au crescut exponențial.

medalie de argint din Epoca Renasterii

Medalie de argint cu bustul Elisabetei, 1588 © Muzeul Britanic.


Imperiul Bizantin a căzut în 1453, iar mulți exilați din zonele controlate de otomani au fugit în Europa, aducând cunoștințe care fuseseră uitate.

În urma descoperirii Americii, a urmat o mare epocă a explorării. Exploratorii spanioli, portughezi, olandezi, francezi și englezi s-au luptat pentru a revendica noile resurse. Începând cu 1546, minele din Mexic au furnizat cantități mari de argint pentru comercianții din Lumea Nouă.
Tehnicile de prelucrare a argintului au rămas aceleași ca în epoca medievală.


ARGINT ÎN EPOCA BAROCĂ (1600-1700)

 

In perioada barocă, o cantitate tot mai mare de argint din America de Sud (Mexic, Peru, Bolivia) a fost adusă în Europa. Englezii, francezii și olandezii stabilesc toate bazele în Lumea Nouă. Țările de Jos, acum independente de Spania, sunt un jucător important pe scena mondială. S-au purtat multe bătălii cu flota spaniolă și engleză, adesea pentru încărcăturile bogate de argint de la bordul navelor.

Deși tehnicile de prelucrare a argintului au rămas aceleași ca în secolele precedente, câteva lucruri s-au schimbat. Ceasurile erau o noutate completă și erau adesea executate în argint. O altă noutate a fost folosirea argintului pentru setarea diamantelor provenite din India. Spre deosebire de vremurile anterioare, când comercianții arabi acționau ca intermediari, acum diamantele de calitate din India ajungeau direct in Europa.


ARGINTUL ÎN EPOCA GEORGIANĂ

 

În timpul erei georgiane, noi descoperiri de argint în America de Sud au avut loc în mod regulat, iar producția era în plină expansiune. Moda montării diamantelor în argint, care a început în perioada barocă, a devenit comună. Diamantele ajungeau în Europa în număr nemaivăzut până acum din India. Începând cu 1727, Brazilia s-a alăturat și ea Indiei ca sursă de diamante, în urma noilor zăcăminte descoperite.

Brosa-georgiana-cu-rubine-diamante

Brosa de argint cu diamante si rubine © langantiques.com


Bijuteriile fine erau adesea executate în aur, cu părțile frontale acoperite cu argint, iar articolele compuse complet din argint nu erau neobișnuite.
Ștanțarea și tăierea componentelor metalice prețioase cu ajutorul matrițelor au început să fie practicate. Aceste componente erau apoi asamblate manual pentru a crea un articol complet. Această metodă de fabricație a anunțat apariția primele bijuterii produse în masă, la prețuri mult mai ieftine decât articolele realizate manual.


ARGINT VICTORIAN (1837-1901)

 

Revoluția industrială a fost în plină expansiune în această perioadă și, desigur, aceasta a avut un impact vast asupra producției de bijuterii. Argintul a fost utilizat pe scară largă cu ajutorul matrițelor. Această tehnică s-a dezvoltat în perioada georgiană târzie și a fost perfecționată în epoca victoriană.

Designul de bijuterii cu pietre semipretioase și pretioase a avut o importanță crucială la sfârșitul acestei perioade (1900-1923). Valoarea metalului și a pietrelor nu era așa de importantă ca modelul realizat. A existat o răzvrătire împotriva industrializării și au început să fie apreciate bijuteriile realizate manual de către artizani. Acum, tăietura caboson a pietrelor și argintul erau preferate în detrimentul aurului și a pietrelor fațetate.

colier argint victorian

Victorian Diamond and Pearl Necklace © langantiques.com



ARGINTUL IN PREZENT

 

Revoluția industrială a condus la debutul aplicațiilor industriale ale argintului. Datorită sensibilității sale ridicate la lumină și a reflectivității a devenit un ingredient cheie în filmele fotografice, ferestre și oglinzi. Chiar și astăzi, ferestrele zgârie-norilor sunt adesea acoperite cu argint pentru a reflecta lumina soarelui și a menține spațiile interioare reci.

Argintul este cel mai bun conductor metalic de electricitate, mai bun decât cuprul sau aurul. De aceea, atât de multe produse electronice (calculatoare, telefoane mobile) se bazează pe el. Aliajele de argint sunt folosite în stomatologie, fotografie, chiar și în exploatarea centralelor nucleare.

Noi utilizări medicinale ale argintului au apărut începând cu secolul trecut. Chirurgii au cusut rănile postoperatorii cu suturi de argint pentru a reduce inflamația. La începutul anilor 1900, medicii au prescris picături de azotat de argint pentru a preveni conjunctivita la nou-născuți. Mai mult, în anii 1960, NASA a dezvoltat un purificator de apă care distribuia ioni de argint pentru a ucide bacteriile și pentru a purifica apa pe navele spațiale.

Se pare că argintul are o istorie impresionantă, nu-i așa? Utilizările argintului, nu doar in bijuterii, au parcurs un drum lung, evoluând cu timpul și tehnologia. 

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!