Pentru comenzi mai mari de 200 lei >> COD 15% REDUCRE : IEPURAS15 >> In plus, primesti 10 % inapoi in puncte de fidelitate!

Zirconiu, zircon, zirconia - faci și tu această greșeală?

Zirconiu, zircon, zirconia - faci și tu această greșeală?

Dacă te numeri printre oamenii care nu știu care este diferența dintre zirconiu, zircon și zirconia, nu te îngrijora, citește mai departe. De fapt, multe persoane care intră în contact cu domeniul fascinant al bijuteriilor cu pietre semipretioase le confundă uneori. Până și în cele mai cunoscute magazine online de bijuterii vei vedea termenii zircon sau zirconiu folosiți în mod eronat, în loc de piatra cubic zirconia. Și nu sunt de acuzat, deoarece este una dintre cele mai răspândite confuzii din gemologie la ora actuală, datorită asemănării denumirilor lor.
 

Zirconiu - metal


Zirconiul este un metal de culoare gri argintiu, un element cu simbolul (Zr), maleabil și ductil, care formează cu ușurință compuși stabili. Martin Heinrich Klaproth, un chimist german, a descoperit zirconiul în 1789 într-o probă de zircon din Sri Lanka, însă abia ulterior, în 1824, Berzelius a reușit să izoleze metalul zirconiu din mineralul zircon, după cum relatează Chemicool.com.

zirconiu

Zirconiul este foarte rezistent la coroziune, iar aliajele sale au fost folosite de secole într-o mare varietate de moduri: țevi, cărămizi, ceramică, abrazive, becuri, filamente de lămpi, pietre semiprețioase sintetice (cubic zirconia). Alte utilizări ale zirconiului includ convertoare catalitice (alături de rodiu), cărămizi pentru cuptor, creuzete de laborator, instrumente chirurgicale, sticlă pentru televizoare, agent de întărire în aliaje ca oțelul.

De asemenea, datorită rezistenței sale la coroziune, metalul zirconiu este folosit în medicină și în stomatologie.  

Zirconiul este relativ abundent în scoarța terestră, dar nu în depozite concentrate. A fost găsit în stele, soare, meteoriți și în rocile lunare. Principala sursă comercială de zirconiu este mineralul zircon
 

Zircon - piatra naturală


Mineralul zircon se găsește în depozite aluvionare din albiile râurilor și ale lacurilor, în principal din Australia și Africa de Sud și este singura sursă comercială de zirconiu. Zirconul este cel mai vechi mineral găsit pe pământ. Cele mai vechi cristale de zircon descoperite provin din Australia și se estimează că au peste 4,4 miliarde de ani. 

zircon piatra

Zirconul este o piatra semipretioasa naturala, care seamănă cel mai mult cu diamantul, potrivit Minerals.net. Strălucirea sa este comparabilă cu a diamantului, chiar dacă duritatea sa este mai mică (7-8 pe scara Mohs). Vine în nuanțe de albastru, galben, verde, maro, portocaliu, roșu și uneori violet. Un carat de zircon se poate vinde de la 75 USD la aproximativ 200 USD, în funcție de factorii de calitate.

Cuvântul zircon provine din persanul „zargun”, care înseamnă "culoare aurie". Piatra zircon a fost folosită în bijuterii și alte decorațiuni de secole. În Evul Mediu, se credea chiar că zirconul induce somnul, promovează bogăția, onoarea și înțelepciunea și alungă bolile și spiritele rele.

Cu toate acestea, popularitatea pietrei zircon este oarecum diminuată de faptul că este adesea percepută ca o imitație de diamant ieftină și deseori confundată cu piatra de sinteză cubic zirconia.
 

Cubic zirconia (CZ) - piatra de sinteză


Piatra cubic zirconia sau pe scurt, zirconia, este o piatră sintetică creată în laborator. Zirconul și cubic zirconia sunt două pietre semiprețioase foarte diferite, chiar dacă la prima vedere seamănă cu diamantul. Din punct de vedere chimic, optic și structural, cristalele zircon și zirconia nu au nimic în comun, decât numele și elementul zirconiu.

zirconia piatra

Procesul de sinteză al pietrei zirconia a devenit disponibil în anii 1970 și în curând a devenit un simulant de diamant extrem de popular și accesibil. Cubic zirconia este de obicei un cristal lipsit de incluziuni, dar ocazional conține mici bule de gaz sau oxid de zirconiu, rămășițe ale sintetizării sale în laborator. Are o duritate Mohs de 8.5 (ceva mai dur decât zirconul natural).  

Vezi oferta de bijuterii argint cu cubic zirconia Podoabele Mele.

Cu toate acestea, deși ambele pietre strălucesc, cubic zirconia nu poate egala nivelul ridicat de strălucire pe care îl are mineralul zircon. De asemenea, piatra semiprețioasă zircon este considerabil mai scumpă decât zirconia, deși este mult mai ieftină decât un diamant natural. Un cristal de cubic zirconia, pe de altă parte, este practic lipsit de valoare, un carat costând în jur de 20 USD.

Pietrele zirconia sunt aproape întotdeauna create incolore, pentru a imita gradul de culoare al unui diamant. Uneori, producătorii creează și cubic zirconia colorate. Cele de culoare roz, cunoscute sub numele comercial de “pink ice”, sunt foarte populare în industria de bijuterii. Alte culori comune includ verde, negru, albastru, portocaliu și roșu.

Este greu de zis care piatră este mai bună, deoarece depinde de bugetul și de preferințele tale. Așa cum am văzut mai sus, atât piatra cubic zirconia, cât și mineralul zircon au avantajele și dezavantajele lor. Cel puțin acum vei putea alege în cunoștință de cauză.

Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, distribuie-l pe canalele tale de socializare, spre a-i ajuta pe cei dragi ție să învețe care este diferența dintre zirconiu, zircon și cubic zirconia.

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!