Pentru comenzi mai mari de 200 lei >> COD 15% REDUCRE : IEPURAS15 >> In plus, primesti 10 % inapoi in puncte de fidelitate!

Totul despre arta șlefuirii pietrelor semiprețioase

Totul despre arta șlefuirii pietrelor semiprețioase

Ce este cabochon-ul?

 

În lumea pietrelor semiprețioase, un cabochon (caboșon) este o piatră tăiată cu un vârf foarte lustruit, rotunjit sau convex, fără fațete și o bază plată. Termenul provine din limba franceza caboche = cupolă mică. Vârful bombat convex al pietrei semiprețioase naturale poate avea o „cupolă joasă” sau o „cupolă înaltă”, iar unele pietre cabochon pot fi tăiate chiar cu suprafețe ondulate. Partea inferioară a lor este adesea neșlefuită sau poate fi ușor lustruită, permițându-le bijutierilor să le fixeze cu ușurință în bijuterii handmade, de obicei prin lipirea cu un adeziv.  Din punct de vedere tehnic, cabochonii nu sunt chiar „tăiați”. Mai degrabă sunt modelați și apoi lustruiți. Prin urmare, este o sarcină mult mai simplă să produci un cabochon decât să tai o piatră semiprețioasă cu multe fațete.


Când au apărut bijuteriile cu pietre semiprețioase fațetate?
 

Până la apariția roții de tăiere orizontală a pietrelor semiprețioase în secolul al 15-lea, toate gemele erau tăiate și șlefuite manual, sub formă de cabochon. Tehnologia de tăiere a fațetelor precise a fost doar o parte a provocării în producerea de pietre semiprețioase fațetate de înaltă calitate. Lapidarii (meseriașii specializați în prelucrarea pietrelor semiprețioase) aveau nevoie mai întâi de un model simetric matematic, iar apoi modelul trebuia adaptat pentru calitățile de refracție ale fiecărui mineral în parte. Gemele au proprietăți optice unice, care determină dacă fațetarea produce strălucire și foc sau îl stinge. Fascinația pentru geometrie și lumina reflectată a devenit tema centrală în tăierea pietrelor semiprețioase și prețioase în timpul Renașterii și a accelerat dezvoltarea unei arte sofisticate lapidare, cuprinzând rapid întreaga Europă.

 

De ce unele pietre sunt tăiate cabochon în zilele noastre?

 

Chiar și cu avansarea stilurilor și tehnicilor de tăiere moderne, cererea de bijuterii tradiționale din piatră prețioasă cabochon continuă să prospere. Ele sunt foarte populare în realizarea de cercei argint cu pietre și inele cu pietre. Un cabochon poate fi tăiat în orice formă, deși ovalul este de departe cel mai comun.

piatra cabochon

De obicei, tăierea în cabochon se aplică pe pietre semiprețioase opace, în timp ce fațetarea se aplică pe cele transparente, spre a le spori strălucirea. Majoritatea pietrelor colorate, care sunt în mod normal translucide vor fi cabochoni. evidențiindu-se cele mai valoroase calități ale acestora: culoarea pură și frumusețea naturală, brută a mineralului. Navigați prin selecția vastă de bijuterii cu pietre semipretioase naturale cabochon și alegeți piatra naturală preferată: lapis lazuli, piatra lunii, labradorit, turcoaz, malachit, ochi de tigru, chihlimbaronix, larimar, jasp etc.

De asemenea, duritatea mineralului este luată în considerare. Pietrele semiprețioase cu o duritate mai mică de 7 pe scara Mohs, sunt mai ușor de zgâriat, în principal de dioxidul de siliciu din praf și nisip. Dacă sunt șlefuite cabochon, zgârieturile sunt mai puțin evidente.

Ce înseamnă asta? Nu toate pietrele semiprețioase cabochon pe care le vedeți astăzi în bijuterii sunt de calitate inferioară, Multă lume percepe cabochonii ca fiind de calitate scăzută, deoarece majoritatea materialelor de înaltă calitate este fațetată. Până și jadeitul și opalul negru, unele dintre cele mai scumpe geme din lume, sunt transformate în cabochon. Materialele cu fațete, care se regăsesc în bijuteriile cu pietre prețioase (smarald, rubin, safir) sunt rareori șlefuite cabochon, deoarece fațetarea conferă strălucire gemei.

Cu peste 120 de soiuri de pietre semiprețioase disponibile astăzi, peste 80 dintre ele sunt adesea tăiate în cabochon. Așadar, când vă limitați la pietre fațetate, veți pierde ocazia de a purta bijuterii uimitoare, cum ar fi cele cu piatra larimar din Republica Dominicană, una dintre cele mai rare geme de pe pământ. 

Înscrie-te gratuit la newsletter și vei primi pe email noutățile postate pe blog, plus ofertele speciale la bijuterii de care au parte numai membrii comunității Podoabele Mele. De asemenea, apreciem un "like" sau "share" pe rețelele de socializare. Vă mulțumim pentru interesul cu care ne urmăriți! 

  
Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!