Chihlimbar - rășina cu proprietati si culori miraculoase

Chihlimbar - rășina cu proprietati si culori miraculoase

Chihlimbarul, cu strălucirea sa caldă și nuanțele sale minunate, este una dintre cele mai fascinante pietre semiprețioase din lume. Acest articol explorează culorile sale uimitoare, proprietățile sale unice și semnificațiile adânci pe care le poartă, dezvăluind cum gemele de chihlimbar natural au cucerit inimile oamenilor de-a lungul istoriei.

 

Ce este chihlimbarul? 


Lumea magică a chihlimbarului ne duce cu gândul în urmă cu milioane de ani. Totul a inceput cu pădurile imense de pini din partea de nord a Europei. Când un copac se deteriora, rășina pe care o producea ca să iși vindece crengile bolnave se scurgea în frunzișul pădurii. De aici, era spălată de ploi si transportată de râuri spre Marea Nordului și Marea Baltică. În călătoria sa, rășina s-a întărit, conservând insectele si plantele întâlnite în cale. Astfel, a luat naștere ambra folosită în bijuterii cu chihlimbar din întreaga lume. Cu cât are mai multe incluziuni de insecte fosilizate, cu atât prețul chihlimbarului crește. Chihlimbarul baltic deține astfel o legătură puternică cu soarele și pământul, prin intermediul organismelor fosilizate din structura sa aurie. 

culoare chihlimbar natural

 

Culorile calde si fascinante ale chihlimbarului 


Una dintre cele mai importante proprietăți ale chihlimbarului natural este culoarea. El apare în natură într-o gamă largă de culori. Pe lângă popularul galben-portocaliu ca mierea de albine, ambra poate varia de la o culoare albicioasă, la un galben-lămâie pal sau de la maro, la aproape negru (rumanitul de Buzău). Alte culori mai puțin frecvente includ chihlimbar roșu, chihlimbar verde și chiar chihlimbar albastru, care este rar și foarte căutat. Chihlimbarul albastru este fluorescent și se găsește în Republica Dominicană. El se transformă în albastru la lumina naturală a soarelui sau în orice altă sursă de lumina, parțial sau total ultravioletă. Se găsesc aproximativ 100 kg de chihlimbar albastru pe an, ceea ce îl face să aibe un preț pe măsură.

S-ar putea să îți placă și articolul Lapis Lazuli Proprietati

Motivul pentru care există peste trei sute de nuanțe de chihlimbar sunt plantele și incluziunile care au influențat formarea rășinii fosilizate.


Chihlimbar galben


Să începem cu cea mai populară culoare de chihlimbar: galben. Cunoscută oficial ca „Chihlimbar baltic”, această variație este galben strălucitor ca o rază de soare. De ce este atât de galben? Chihlimbarul baltic își obține culoarea din concentrația mare de bule de gaz. Cu cât bulele sunt mai mari, cu atât piatra prețioasă este mai galbenă. Lipsa lor va avea ca rezultat o piatră de chihlimbar de culoare maronie.Chihlimbar verde 


chihlimbar verde

Chihlimbarul verde este o varietate rară (2%) și distinctivă de chihlimbar, cunoscută pentru nuanțele sale uimitoare de verde. Această nuanță specială se datorează incluziunilor de plante. Deși mai puțin comun decât chihlimbarul în nuanțe de galben sau portocaliu, chihlimbarul verde este foarte căutat de colecționari și bijutieri datorită frumuseții și unicității sale. Acesta poate proveni din diverse zone din lume, inclusiv din regiuni precum Republica Dominicană sau Indonesia. De-a lungul istoriei, chihlimbarul verde a fost folosit pentru a crea bijuterii și obiecte decorative speciale, iar astăzi continuă să fie apreciat pentru frumusețea sa excepțională și raritatea sa pe piața globală.

 

Chihlimbar albastru


chihlimbar albastru

Chihlimbarul albastru, sau „chihlimbarul albastru dominican”, este cel mai rar. Acesta are culoarea galben sau maro, dar devine albastru vibrant atunci când este ținut la lumină UV.  În interiorul chihlimbarului albastru există hidrocarburi care creează strălucirea albastră, odată ce sunt expuse în lumina ultravioletă a soarelui. În mod normal, acest tip de chihlimbar tinde să fie foarte scump și se găsește în minele din Republica Dominicană și, în cazuri rare, în Mexic.

 

Chihlimbar roșu (cherry)

chihlimbar rosu

Există doar un exemplar de chihlimbar roșu la fiecare două sute care sunt găsite. Culoarea este plină de viață și poate fi destul de închisă uneori. De fapt, strălucirea devine roșiatică atunci când piatra este străbătută de lumină. Chihlimbarul roșu , denumit și chihlimbar cherry, este extrem de scump. El s-a format când chihlimbarul a stat mult timp în contact cu aerul: proces de oxidare, căldură a soarelui, foc în pădure. Oxidarea naturală are loc în aer, iar chihlimbarul interacționează cu oxigenul și își schimbă culoarea pas cu pas.

Din punct de vedere istoric, este posibil să fi existat chihlimbar roșu transparent în China, dar se crede că cea mai mare parte a fost sculptat acolo și importat din Birmania (acum Myanmar). Această țară a fost locația în care s-a descoperit chihlimbarul „roșu” autentic.

 

 

Chihlimbar negru


Aceasta este o culoare destul de frecventă de chihlimbar. Rășina a fost bine amestecată cu resturile de scoarță de copaci și așternut de frunze. Uneori ar putea fi doar 10-15% rășină, iar restul impurități. Prin urmare, chihlimbarul negru este mai fragil decât alte culori de chihlimbar și este dificil pentru artiști să lucreze cu el.

 

Proprietăți fizice si vindecătoare


colier cu chihlimbar "Pietrele" de chihlimbar nu sunt pietre semiprețioase în sensul tradițional. Ele se încadrează în categoria pietrelor semiprețioase organice, alături de perle, fildeș și coral. Chihlimbarul se formează din apariția naturală în materia organică (rășina, plante, insecte), spre deosebire de formarea în roci și compuși minerali a majorității cristalelor. Conține frecvent un număr mare de bule de aer microscopice, permițându-i să plutească și să fie ușor transportat de râuri sau de mare. Știai că în apă sărată ambra plutește? 

Când se aplică frecare, chihlimbarul devine încărcat negativ și atrage particule ușoare, cum ar fi bucăți de paie, puf sau frunze uscate. Capacitatea sa de a produce electricitate statică i-a fascinat pe observatori din cele mai vechi timpuri. Proprietatea magnetică a chihlimbarului a dat naștere cuvântului electricitate: chihlimbarul (greacă, elektron) a fost folosit în primele experimente asupra electricității.

Semnificația spirituală și proprietățile chihlimbarului natural sunt extinse, motiv pentru care această piatră semiprețioasă este atât de râvnită. Unele dintre aceste proprietăți vindecătoare includ:

 

 • Echilibrarea emoțiilor
 • Eliminarea fricii
 • Dizolvarea negativității
 • Înțelepciune
 • Dezvoltarea răbdării
 • Ameliorarea durerilor de cap
 • Limpezirea minții
 • Creșterea imunității
 • Capacitatea de a calma durerile dentare
 • Reduce stresul si anxietatea


Chihlimbarul este un purificator natural, apreciat pentru capacitatea sa de a atrage durerea și dezamăgirea din corpul fizic, precum și din minte și spirit, prin absorbția energiilor negative și transformarea lor în energie pozitivă. Acest lucru stimulează mecanismele proprii ale organismului de a se vindeca, sporește vitalitatea și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, sunt cunoscute proprietățile ambrei de curățare și reactivare a chakrelor, în special a chakrei sacrale și solare. 

Știai că chihlimbarul are proprietati antibacteriene? Acesta eliberează uleiuri esențiale atunci când este încălzit de corp, care pot contribui la menținerea sănătății.


S-ar putea să îți placă și articolul Smarald Proprietati

 

Semnificațiile profunde ale chihlimbarului

 

Semnificația chihlimbarului datează de câteva mii de ani. Cu toate acestea, cel mai popular sens al ambrei poate fi atribuit culturilor asiatice. Chihlimbarul baltic a fost considerat „sufletul tigrului”, o piatră a curajului. Semnificația spirituală a chihlimbarului este una de protecție. El este oferit călătorilor pentru a-i menține în siguranță în timpul călătoriilor lungi. De asemenea, chihlimbarul este un instrument excelent pentru purificarea mediului. Emite o energie strălucitoare, caldă, liniștitoare, propice sănătății și bunăstării. 

Grecii numeau chihlimbarul piatra „creată de soare”. Homer i-a lăudat strălucirea strălucitoare, iar egiptenii l-au îngropat în morminte pentru a avea noroc în viața de apoi. 

 

 • Lumina și căldura: Chihlimbarul este văzut ca o piatră care aduce lumină și căldură în viața purtătorului său, simbolizând optimismul și vitalitatea.
 • Protecția și norocul: Se spune că chihlimbarul oferă protecție împotriva energiilor negative și aduce noroc celor care îl poartă.
 • Înțelepciune și claritate: Chihlimbarul este, de asemenea, considerat a aduce claritate mentală și înțelepciune, facilitând luarea deciziilor înțelepte.


Rumanitul de Buzău - cel mai valoros chihlimbar din lume?


Rumanitul de Buzău din comuna Colți este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârsta acestuia (40-60 milioane ani) și de cele peste 160 de nuanțe pe care le prezintă. Rumanitul este unic în lume prin culoarea sa neagră. Gândiţi-vă că faimosul chihlimbar baltic este cu aproximativ 40 de mii de ani mai tânăr decât rumanitul. Din chihlimbarul de Colţi au fost realizate bijuterii pentru primele doamne ale statului (Elena Ceaușescu) şi o pipă dăruită lui Stalin.


rumanit Buzau
Sursa foto: turismbuzau.ro

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi are în colecţia sa peste 300 de obiecte din rumanit. Piesa principală este un bulgăre de chihlimbar de aproape două kilograme, cea mai mare pepită de rumanit din lume! În expoziţie se mai află bijuterii din chihlimbar, care au conservate insecte în compoziția lor, despre care specialiştii spun că ar fi trăit cu 30-40 de milioane de ani în urmă. De asemenea, sunt expuse pietre semiprețioase, flori de mină și unelte folosite la prelucrarea rumanitului. 
 

Unde se găsește chihlimbarul?


Astăzi, aproximativ 70-90% din chihlimbar, la nivel global, provine din Polonia și Rusia. Alți producători importanți sunt Republica Dominicană și Myanmar.

Fiecare depozit de chihlimbar este cunoscut pentru diferite tipuri:

 • Baltic (succinit): de cea mai înaltă calitate. Variază de la galben-portocaliu intens la alb
 • Myanmar (burmit): galben maro până la maro închis. Uneori limpede, galben deschis sau portocaliu deschis.
 • Republica Dominicană: verde; albastru. Este cel mai translucid.
 • Mexic: galben-auriu; foarte puțin chihlimbar albastru.
 • România (rumanit): galben-maroniu până la maro, roșu-maroniu, negru.
 • Sicilia, Italia (simetit): roșu închis până la portocaliu; Uneori galben sau maro. Poate fi opalescent sau puternic fluorescent.

 

Utilizări și moduri de îngrijire 


Chihlimbarul poate fi folosit în mai multe moduri:

•    Bijuterii: Cele mai obișnuite bijuterii din chihlimbar includ coliere, cercei și brățări. Acestea nu doar adaugă frumusețe, ci oferă purtătorilor beneficii multiple (vezi proprietati chihlimbar).
•    Medicina alternativă: Chihlimbarul este adesea folosit în terapiile alternative pentru proprietățile sale de vindecare și calmare. Poate fi purtat sub formă de mărgele sau amulete.
•    Decor interior: Obiectele de decor sau lămpile din chihlimbar sunt populare pentru a aduce o notă de frumusețe și energie pozitivă în case.

În ceea ce privește îngrijirea, chihlimbarul trebuie păstrat departe de produsele chimice și lumina directă a soarelui, deoarece acestea pot afecta nuanța și calitatea pietrei.


Concluzie 

Chihlimbarul natural oferă o fereastră tridimensională către ecosistemele preistorice, prin nenumăratele incluziuni de insecte și plante pe care le conține. Cu culorile sale uimitoare, proprietățile unice și semnificațiile profunde, chihlimbarul rămâne o piatră prețioasă căutată, învăluită în mister și magie. Indiferent dacă alegeți să-l purtați ca bijuterie sau să-l integrați în decorul casei, chihlimbarul aduce o notă specială de frumusețe și înțelepciune în viața dumneavoastră. Atât chihlimbarul baltic, cât și rumanitul au trecut testul timpului și continuă să fascineze oamenii de știință până în ziua de azi!  

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!