Citrin - Proprietati, zodii, formare, bijuterii celebre, curiozitati

Citrin - Proprietati, zodii, formare, bijuterii celebre, curiozitati
Citrinul este un cristal galben uimitor, popular de secole datorită frumuseții și proprietăților sale vindecătoare. Piatra citrin este cunoscută pentru strălucirea sa caldă și însorită și este adesea asociată cu succesul, prosperitatea și abundența. Această piatră prețioasă cu semnificații bogate este un tip de cuarț, cu o nuanță distinctivă de galben sau auriu, care îi conferă un farmec aparte. De la mitologie până la utilizările sale și vindecare holistică, citrinul a captivat imaginația oamenilor de-a lungul timpului.

În acest articol, vom explora originea, caracteristicile și proprietatile citrinului, precum și modul în care a influențat cultura și practicile umane de-a lungul istoriei. Iată câteva fapte interesante despre cristalul citrin pe care mulți oameni nu le știu :
 
CUPRINS
1. Citrinul este o varietate de cuarț, deseori confundat cu topazul
2. Piatra citrin se poate obține din ametist, prin tratament termic
3. Citrin vs. Cuarț Lemon: Care este diferența?
4. Citrin proprietati vindecatoare si metafizice
5. Citrin – piatra zodiei Scorpion și Sagetator
   5.1. Piatra Citrin - Beneficii pentru Scorpioni
   5.2. Citrin Piatra - Beneficii pentru Sagetatori
   5.3. Citrin – Beneficii pentru zodia Leu
   5.4. Cristale Citrin - Beneficii pentru Gemeni
6. Cristalul galben – bijuterii celebre cu citrin in randul regalitatii  
7. Cea mai mare piatra citrin fatetata are peste 20.000 de carate!  
8. Citrin - piatra comerciantului
9. Vezi citrinul in bijuterii de la Podoabele Mele


1. Citrinul este o varietate de cuarț, deseori confundat cu topazul galben


Știai că citrinul este o varietate de cuarț galben până la roșu maroniu, iar culoarea sa se datorează prezenței impurităților de fier în cristal? Este adesea confundat cu topazul galben, datorită aspectului asemănător. Citrinul este mult mai comun și mai puțin costisitor decât topazul, având o duritate inferioară acestuia din urmă: 7 pe scara Mohs (în timp ce topazul are duritatea 8).

Principala diferență dintre topaz și citrin este că topazul este un mineral silicat rar, care apare în multe culori în natură, în timp ce citrinul este un cuarț galben. Când luăm în considerare caracteristicile lor, topazul este mai greu și mai dur decât citrinul.

Citrin vs topaz

 

2. Piatra citrin se poate obține din ametist, prin tratament termic


Citrinul natural este relativ rar și are de obicei o culoare galben pal sau maro. Citrinul se găsește în toată lumea, iar cele mai importante surse sunt Brazilia, Madagascar, Zambia, Namibia, Rusia și Statele Unite.

Pe de altă parte, citrinul tratat termic se obține din piatra ametist, iar nuanța sa poate varia de la un galben pal, la portocaliu intens. Procesul de tratament termic transformă nuanța violetă a ametistului în tonurile calde ale citrinului.

Unele cristale de citrin prezintă, de asemenea, un aspect fumuriu sau tulbure, cunoscut sub numele de „citrin fumuriu” sau „cuarț citrin”.
 

 

3.  Citrin vs. Cuarț Lemon: care este diferența?



Cuvântul “citrin” provine din limba franceză „citron” (lămâie). Acest lucru se datorează culorii sale galbene, care amintește de o lămâie.

Ca urmare, oamenii confundă adesea citrinul cu piatra „cuarț  lămâie” sau “cuarț lemon”. La fel ca citrinul, cuarțul lămâie face parte din familia cuarțului și are culoarea galben-verzuie.

citrin piatra vs cuart lemon

Diferența este că piatra cuarț lemon este tratată termic și iradiată. Radiația modifică particulele atomice ale structurii cristaline, ceea ce are ca rezultat modificarea culorii și a structurii moleculare a cristalului. Din acest motiv, este complet diferit de citrinul natural și cel tratat termic.

După cum sugerează și numele, cuarțul lemon are culoarea apropiată de cea a unei lămâi și, uneori, poate lua o nuanță verzuie.

Notă: Deși cuarțul lemon este expus la radiații, Comitetul de Reglementare Nucleară ne asigură că nu există radiații reziduale. Aceasta înseamnă că acest cristal galben este complet sigur de deținut, manevrat și purtat.


S-ar putea să îți placă și articolul 10 Lucruri pe care nu le stiai despre SAFIR


4. Citrin proprietati vindecatoare si metafizice


Cristalul de citrin a fost apreciat de multe culturi de-a lungul istoriei. În Grecia antică, se credea că citrinul are proprietăți vindecătoare și era folosit pentru a proteja împotriva gândurilor rele. Denumit și piatra comerciantului, citrinul a fost folosit ca talisman pentru a atrage norocul, bogăția și prosperitatea.

În Evul Mediu, se credea că citrinul are puterea de a risipi energia negativă și era folosit pentru a trata problemele digestive, infecțiile vezicii urinare și alte afecțiuni.

În ziua de azi, cand vine vorba de citrin proprietati, acesta este adesea folosit în meditație și în practicile de vindecare energetică. El ajută la echilibrarea celei de-a treia chakre, care este asociată cu puterea personală și stima de sine. Citrinul are puterea de a încuraja dezvoltarea psihologică și iubirea de sine. Citrinul crește stima de sine și încrederea, înlăturând tendințele distructive. De asemenea, îmbunătățește motivația, activează creativitatea și încurajează exprimarea de sine. Te face mai puțin sensibil, în special la critici, și încurajează acțiunea. Te ajută să dezvolți o atitudine pozitivă și să privești înainte cu optimism, în loc să te agăți de trecut. Această piatră promovează descoperirea de noi experiențe și explorarea tuturor căilor posibile pentru atingerea obiectivelor.

 


5. Citrin – piatra zodiei Scorpion și Săgetător (luna noiembrie)


Frumosul cristal galben de citrin este piatra de naștere a lunii noiembrie, mai precis a nativilor născuți în zodia Scorpion și Săgetător. Citrinul este una dintre cele două pietre norocoase pentru noiembrie, cealaltă fiind topazul. Se crede că aduce căldură, energie și abundență celor născuți în această lună.

 

Piatra Citrin - Beneficii pentru Scorpioni


Piatra citrin îi poate ajuta pe scorpioni să își deschidă chakra plexului solar, responsabilă cu încrederea și stima de sine. Dacă această chakră este blocată, s-ar putea să vă simțiți geloși, lipsiți de încredere și plini de resentimente – emoții cu care Scorpionii sunt în general familiarizați, nu-i așa?

Citrinul găzduiește și puterea soarelui, ceea ce înseamnă că are o energie îndrăzneață. Este o piatră masculină, spre deosebire de energia feminină a Scorpionului. Rețineți că masculin și feminin nu înseamnă bărbat/femeie. Cu toții avem ambele energii în noi, indiferent de genul cu care ne identificăm.

Lucrul cu cristalele de citrin îi ajută pe Scorpioni să folosească latura lor curajoasă și ambițioasă. Se vor simți mai confortabili în pielea lor și mai încrezători în persoanele din jur. Află mai multe despre Cele 10 Pietre ale Zodiei Scorpion pentru a ști cu care cristale rezonezi cel mai bine.

citrin piatra
 

Citrin Piatra - Beneficii pentru Săgetători


Citrinul este perfect pentru Săgetător, deoarece se potrivește cu trăsăturile acestui nativ: pionier, aventuros, curajos, optimist. Calitatea mutabilă a Săgetătorului face ca acest semn să fie confortabil cu schimbarea. Poate un pic prea mult uneori! Se știe că Săgetătorul începe multe proiecte, datorită entuziasmului cu care a fost înzestrat.

Cristalul galben de citrin poate ajuta acest semn zodiacal să determine ce proiecte merită urmate, astfel încât să-i aducă abundența maximă. Citește mai multe despre Cele 10 Cristale ale Zodiei Sagetator pentru a afla care sunt pietrele norocoase ale Arcașului.


Citrin  – Beneficii pentru zodia Leu


De asemenea, putem determina care semn zodiacal se potrivește cu un cristal uitându-ne la planeta guvernatoare. După cum știți, citrinul este asociat cu Soarele, astrul forței vitale și al creativității, care guvernează zodia Leu. Fiind un leader înnăscut, Leul se poate ajuta de proprietatile citrinului pentru a deschide calea celorlalți și a-și manifesta forța interioară, încrederea și creativitatea. Vrei să afli mai multe despre pietrele norocoase ale zodiei Leu? Click aici.
 

Cristale Citrin - Beneficii pentru Gemeni


Deși citrinul nu este asociat cu zodia Gemeni sau cu planeta Mercur, aceștia pot beneficia enorm de energia acestui cristal galben. Se știe că semnele de aer atrag oamenii cu intelectul și farmecul lor. O calitate grozavă, care-l face pe acest fluture social să se întâlnească și să se conecteze ușor cu oamenii. Cu toate acestea, apare o problemă atunci când această calitate se întoarce împotriva lor și începe să atragă persoane cu interese nu tocmai nobile. Pietrele citrin îi ajută pe Gemeni să trieze intențiile pozitive de cele negative.

De asemenea, Gemenii sunt cunoscuți a fi volubili, răzgândindu-se des când vine vorba de  viața amoroasă și profesională. Citrinul îi poate ajuta să se simtă motivați în urmărirea obiectivelor, prentu a-și crea viața mult dorită. În acest fel, ei își pot folosi personalitatea loială, îndrăzneață și plină de viață într-un mod care le aduce multe beneficii. Găsești aici totul despre cristalele zodiei Gemeni.

citrin cristal galben beneficii zodii
 

6. Cristalul galben – bijuterii celebre cu citrin in rândul regalității și al vedetelor

 
Piatra citrin a fost deosebit de populară în epoca Art Deco de la începutul secolului al XX-lea. În anii 1930, piatra prețioasă galbenă a luat amploare în Europa. Acest lucru s-a datorat în parte eforturilor unui grup de tăietori de pietre prețioase (lapidari) care s-au mutat în America de Sud din Germania. Este unul dintre locurile din lume în care se găsește citrinul natural. Ei au expediat cantități mari de pietre citrin înapoi în Germania, hrănind piața cu frumosul cristal. Acest cristal galben, cald, a completat cu succes formele geometrice îndrăznețe și desenele stilizate ale mișcării culturale de după primul război mondial. 

Vedetele de film de la Hollywood din acea perioadă, inclusiv Greta Garbo și Joan Crawford, erau cunoscute pentru bijuteriile impunătoare și elaborate împodobite cu citrin. Mai recent, celebrități precum Emma Watson, Kate Winslet, Naomie Harris și Tara Reid au fost fotografiate purtând frumoase bijuterii cu pietre citrin la evenimentele de pe covorul roșu.

În 2015, Angelina Jolie a donat un colier cu citrin către Colecția Națională de Bijuterii a Instituției Smithsonian. Colierul uluitor din aur galben de 18 k, proiectat chiar de actriță, prezintă 64 de pietre prețioase de citrin, care culminează cu un cristal galben de citrin în formă de pară de 177,11 carate!

citrin - colier Jolie
“Jolie Citrine Necklace” - Photo by RP Studio

Alte bijuterii celebre includ o diademă Art Deco uimitoare de citrin și diamante, pe care Cartier a creat-o in 1937 pentru încoronarea regelui George al VI-lea. Piatra centrală este citrin cu tăietura smarald de 62,35 carate, înconjurată de diamante, care poate fi demontată și purtată ca broșă.

Citrin Tiara by Cartier
Tiara din aur și platină cu citrin si diamante Cartier - photo by N.Welsh

Citrinul este popular în rândul regalității din întreaga lume. Regina Sirikit a Thailandei deține o diademă cu diamante și citrin, iar regina Sonja a Norvegiei a primit o tiară modernă cu citrin pentru a 60-a aniversare. De asemenea, familia regală din Luxemburg deține o colecție de bijuterii ornate cu citrin.

 

7. Cea mai mare piatra citrin fațetată cântărește peste 20.000 de carate!


În timp ce piatra citrin natural, ca mineral de cuarț, a fost găsită și tăiată impecabil sub toate formele și dimensiunile, cel mai mare citrin fațetat din lume cântărește 20.200 de carate, echivalentul a 4 kg! El a fost descoperit în Brazilia in 1990 și este numit „Malaga”, după orașul său gazdă din Spania, unde face parte din "Expoziția Specială de Pietre Prețioase" a Muzeului de Științe Naturale. Acesta din urmă are una dintre cele mai extinse colecții de pietre prețioase colorate din lume!

Citrin Malaga
Credit: photo by Programa Royal Collections, 2010

În concluzie, citrinul este o piatră prețioasă fascinantă, cu o istorie bogată și proprietăți metafizice rare. Fie că ești în căutarea unei bijuterii uimitoare sau a unui element decorativ pentru casa ta, cristalul de citrin este o alegere minunată, care va aduce căldură, bucurie și abundență în viața ta și a familiei tale.

 

8. Citrinul mai este numit si "piatra comerciantului"


Mulți oameni cred că citrinul atrage bogăția și, prin urmare, este adesea numit „piatra comercianților”. Culoarea sa aurie se pare că atrage cu succes bani. Unii comercianți plasează o piatra citrin in casa de bani ai afacerii lor pentru a atrage noi clinți dispuși să le cumpere marfa! Se crede că citrinul aduce succes în afaceri, investiții și tranzacții comerciale. De exemplu, plasarea unui cristal de citrin peste cărțile de vizită poate atrage noi oportunități pentru afacerea ta.

Citrinul ajută, de asemenea, la dobândirea și construirea bogăției. Dacă simți că nu meriți abundența și prosperitatea care îți ies în cale, piatra citirin te va ajuta să depășești acest sentiment care îți blochează drumul.


9. Colectia de citrin in bijuteriile PODOABELE MELE:


La Podoabele Mele găsești una dintre cele mai bogate colecții de citrin montat in bijuterii de argint. De la inele, pandantive, coliere, până la bratari si cercei cu modele simple si complexe pentru toate ocaziile. Vezi mai jos câteva dintre favoritele noastre:
Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!