Îți faci cont si primesti 10% inapoi în puncte de fidelitate la fiecare comandă + 5% reducere la prima comandă prin înscrierea la newsletter!

RUBIN - 10 Lucruri pe care nu le știai despre piatra iubirii

RUBIN - 10 Lucruri pe care nu le știai despre piatra iubirii
Rubinul este o piatră prețioasă uimitoare, cunoscut pentru nuanța sa roșie vibrantă. Cuvântul "rubin" provine din limba latină "ruber", care înseamnă roșu. Rubinele au fost apreciate de secole și folosite în bijuterii și ceremonii religioase, datorită proprietatilor sale de excepție. În ciuda popularității sale, există câteva lucruri pe care mulți oameni nu le știu despre piatra rubin. Fii prima / primul care le află!
 

1. Rubinele provin din mineralul corindon, la fel ca safirele

Rubinul este o varietate a mineralului corindon, care se găsește de obicei în rocile magmatice și metamorfice. Când corindonul este roșu, poartă numele de rubin. Orice altă culoare va fi o varietate de safir

Rubinele se formează atunci când atomii de aluminiu înlocuiesc unii dintre atomii de siliciu din rețeaua cristalină a corindonului. Culoarea roșie vibrantă este cauzată de prezența cromului. Cu cât există mai mult crom în piatră, cu atât culoarea roșie va fi mai intensă. Acesta este motivul pentru care unele pietre de rubin sunt mai valoroase decât altele.

mineral corindon rosu


2. Proprietati rubin: duritate 9 pe scara Mohs si culoarea "roșu sânge"

Una dintre cele mai de seamă proprietati ale rubinului este duritatea. Acesta este evaluat cu 9 pe scara Mohs de duritate, pe locul doi după diamant. Ca urmare, rubinul este folosit in toate tipurile de bijuterii , având o rezistentă mare la zgârieturi și deteriorare.

Culoarea cea mai apreciată a corindonului este roșu "ca sângele de porumbel”. Aceste pietre prețioase se găsesc mai ales în Birmania (Myanmar) , unde se spune că rubinul cel mai valoros are aceeași culoare cu primele picături de sânge care se scurg din ciocul unui porumbel ucis. Acesta este modul în care localnicii numesc cele mai fine și mai vii rubine „ko-twe”, însemnând „sânge de porumbel” sau „roșu-sânge”. Unele surse susțin că cel mai prețios rubin are culoarea punctului central al ochiului unui porumbel. 

Nu toate rubinele sunt roșii și clare. Deseori, gemele au nuanțe secundare, cum ar fi roz, violet și portocaliu-roz - o versiune mai puțin saturată de roșu. Piatra trebuie să fie cel puțin 51% roșie, pentru a fi un rubin desemnat.

pietre rubin proprietati


3. Rubinele sunt adesea tratate pentru a-și îmbunătăți culoarea și claritatea


Când vine vorba de proprietatile rubinului, culoarea este una dintre cele mai importante. Multe rubine sunt tratate pentru a-și îmbunătăți culoarea și claritatea. Tratamentul termic și vopsirea sunt cele mai comune metode folosite pentru a spori nuanța și claritatea lor. In ziua de azi, rubinele pot fi chiar create in laborator! Citește aici mai multe despre pietre sintetice vs naturale.

Rubinele de calitate inferioară sunt uneori tratate termic (1800 grade Celsius) pentru a le face mai clare și pentru o culoare roșie mai pronunțată. Un alt tratament este umplerea fisurilor cu sticlă de plumb pentru a îmbunătăți transparența.

Mai rar decât încălzite, unele rubine sunt vopsite. Metoda de vopsire variază în funcție de sursă, furnizor și tehnologie. De obicei, pietrele prețioase de rubin poroase sunt plasate în cuve care conțin coloranți organici sau vegetali. De asemenea, pot fi utilizate săruri chimice și pigmenți naturali. Pietrele se pot înmuia timp de câteva săptămâni pentru a permite vopselei să pătrundă complet în piatră și să producă o culoare uniformă.

 

4. Cele mai faimoase rubine descoperite în ultimul secol


Rubinul Sunrise: Cea mai valoroasă piatră prețioasă colorată din lume!

Sunrise Ruby deține un statut prestigios ca fiind cel mai valoros rubin din lume, cea mai valoroasă piatră prețioasă colorată și cea mai valoroasă gemă, exceptând diamantul. Acest rubin de 25,59 carate, descoperit in  Myanmar, s-a vândut la un preț de peste 30 de milioane de dolari la o licitație din Geneva în 2015. Rubinul a fost cumpărat de multimiliardara austriacă Heidi Horten și este montat într-un inel Cartier, înconjurat de diamante.

Heidi Horten - Rubin Sunrise
 

 

Estrela de Fura – 55,22 carate - Mozambic, Africa 2022

Cel mai recent rubin descoperit in 2022 in Mozambic are 55.22 carate! Firma portugheză Fura care l-a descoperit speră să-l vândă la licitație in luna iunie 2023 cu cel mai mare preț de până acum! (depășind asftel prețul de 30,3 milioane $ obținut de Sunrise Ruby in 2015).

Estrela de Fura - piatra rubin
Credit foto Sothebys.com

 


Rubinul Carmen Lucia - 23,1 carate - Birmania 1930

Extras din  Birmania în anii 1930, rubinul Carmen Lucia are o formă ovală și cântărește 23,1 carate. Este printre cele mai mari rubine birmaneze fațetate din lume, cu o transparență ridicată, fluorescență și saturație a culorii – un lucru extrem de rar de găsit în rubinele de această dimensiune.
Uimitorul rubin Carmen Lucia este montat într-un inel de platină cu diamante laterale, expus în Colectia de Pietre Pretioase a Institutului Smithsonian din Washington DC.

Carmen Lucia - Rubine faimoase
Credit Muzeul Smithsonian 

Carmen Lucia a fost  originară din Brazilia, soția doctorului Peter Buck, fizician nuclear și filantrop. Înainte de a muri în 2003, Carmen Lucia văzuse o fotografie cu acest rubin și îl găsise deosebit de frumos. La moartea ei, Dr. Buck a cumpărat rubinul și l-a dăruit muzeului Smithsonian în memoria soției sale.

 

5. Rubinele au fost extrase pentru prima dată în India

Rubinele au fost extrase de secole, iar primele mine înregistrate se află în India. Acestea au produs unele dintre cele mai frumoase și valoroase rubine din lume. Astăzi, frumoasele geme roșii sunt extrase din multe țări: Myanmar (Birmania), Thailanda, Sri Lanka, Mozambic și Madagascar.

 

6. Pietrele de rubin sunt asociate cu iubirea si a 40-a aniversare a nunții

În cele mai vechi timpuri, se credea că rubinele au proprietăți magice, că aduc noroc și protejează purtătorul de rău. Rubinele sunt adesea asociate cu dragostea și pasiunea. Ele sunt folosite pentru exprimarea dragostei romantice și sunt o alegere populară când vine vorba de inele cu pietre. În unele culturi, se crede că rubinele sporesc fertilitatea și protejează copiii celor care le poartă.

Astăzi, rubinele sunt o alegere populară pentru bijuterii din argint sau aur, în special pentru inele oferite cadou la ocazii speciale, care marchează momente importante din viață, cum este cea de-a 40-a aniversare a căsătoriei.

S-ar putea să iți placă 150 Citate despre iubire si dragoste.
 

7. Cel mai mare rubin din lume în stare brută are aproape 4 kg

 

La ora actuală, rubinul 125West este cel mai mare rubin din lume. Este o piatră brută și nu a fost încă șlefuit. Acesta cântărește 3,7 kg, adică 18.696 de carate!

125West - Cel mai mare rubin din lume

Chiar și în stare brută, acest rubin neprețuit are zone în care este semitranslucid și conține un mineral sub formă de ace, numit rutil. Incluziunile de rutil conferă acestui rubin o strălucire ca de mătase, care este o caracteristică distinctivă a rubinelor stea. 


8. Rubinele au fost folosite în ceremoniile religioase

Piatra rubin a fost folosită în ceremoniile religioase de secole. În hinduism, rubinele sunt asociate cu soarele și se crede că aduc bogăție, succes și noroc. 

În creștinism, rubinul simbolizează sângele lui Hristos și este menționat in Biblie. Se spune că Dumnezeu a acordat o atenție deosebită rubinului când a creat cele 12 pietre pretioase. Acesta a fost denumit "Regele Pietrelor Prețioase", iar Dumnezeu i-a cerut lui Aaron să îl poarte ca pandantiv la gât pentru a-l proteja. 
 

9. Rubinul este piatra de naștere a lunii iulie

Rubinul este piatra norocoasa a celor nascuti in iulie (zodia Rac si zodia Leu). Această piatră pasională și plină de vitalitate este adesea oferită cadou pentru a sărbători aniversări sau pentru a comemora ocazii speciale din relații.


10. Papucii de rubin pentru a 50-a aniversare a filmului Vrăjitorul din Oz


Papucii de rubin - Vrajitorul din Oz

În 1989, fiul lui Harry Winston ("regele diamantelor") a vrut să aducă un omagiu aniversării a 50 de ani de la lansarea filmului „Vrăjitorul din Oz”. În timp ce perechile originale de pantofi roșu rubin purtate de Dorothy in 1939 pe platourile de filmare erau acoperite cu paiete roșii, perechea realizată de Ronald Wilson este mult mai opulentă și mai scumpă! 

După două luni, în care au fost montate 4.600 de rubine, Casa lui Harry Winston și-a lansat propria interpretare a pantofului iconic. Această pereche are 1.350 de carate de rubine și 50 de carate de diamante, valorând 3.000.000 de dolari!

În concluzie, rubinul este o piatră prețioasă fascinantă, care a capturat inimile și imaginațiile oamenilor de secole. Istoria sa bogată și semnificația culturală o fac o piatră căutată pentru bijuterii, ceremonii religioase și ocazii speciale. În timp ce mulți oameni sunt familiarizați cu proprietatile fizice ale rubinului (culoarea roșie vibrantă și duritatea), faptele relatate în acest articol sunt mai puțin cunoscute. De asemenea, poți să te delectezi în continuare cu colectia de bijuterii de argint cu rubin de la Podoabele Mele și să alegi piese pe gustul tău.

AI învățat ceva nou? Dacă da, înscrie-te la newsletterul Podoabele Mele de mai jos pentru a primi pe email cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase.

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!