Pentru comenzi mai mari de 200 lei >> COD 15% REDUCRE : IEPURAS15 >> In plus, primesti 10 % inapoi in puncte de fidelitate!

SAFIR - 10 Lucruri pe care nu le stiai despre Piatra Loialitatii

SAFIR - 10 Lucruri pe care nu le stiai despre Piatra Loialitatii
Safirul este una dintre cele mai apreciate pietre prețioase din lume. Este cunoscut pentru nuanța sa uimitoare de albastru și durabilitatea excepțională. În timp ce mulți oameni sunt familiarizați cu piatra safir si propritatatile sale de excepție, există câteva fapte interesante necunoscute pe scară largă. În acest articol, vom explora câteva dintre aceste lucruri fascinante despre safire.


1. Proprietati safir - una dintre cele mai dure pietre prețioase


Când vine vorba despre propritati ale safirului, este bine de știut că acesta este un membru al familiei de minerale corindon, care include și rubinul. Corindonul este unul dintre cele mai dure minerale de pe Pământ, cu un scor de 9 pe scara de duritate Mohs (diamantul este singurul mineral care îl depășește). Această durabilitate excepțională face din safir o alegere populară pentru bijuterii, în special pentru piesele care vor fi purtate în mod regulat, cum sunt aceste inele, bratari si cercei cu safir de la Podoabele Mele.


2. Safirele vin într-un curcubeu de culori


În timp ce safirul este cel mai frecvent asociat cu culoarea albastru intens, acesta se prezintă în natură într-o gamă de nuanțe, inclusiv roz, galben, verde, violet și chiar incolor. Safirele roz, în special, devin din ce în ce mai populare în lumea bijuteriilor. Safirele galbene sunt, de asemenea, o alegere populară, deoarece au o culoare caldă, însorită, care poate lumina orice bijuterie.

Safir roz, albastru, galben, violet

Aceste variații de culori se datorează prezenței diferitelor oligoelemente în structura cristalină a gemei. De exemplu, nuanța albastră este dată de prezența fierului și a titanului, 


3. Piatra safir are o relație de durată cu regalitatea


La fel ca si smaraldul, piatra safir a fost apreciată pentru frumusețea și durabilitatea sa de mii de ani. Grecii antici credeau că safirele au puterea de a-l proteja pe purtător de rău, în timp ce perșii credeau că pământul se sprijină pe un safir uriaș, care dădea cerului culoarea albastră. În Evul Mediu, safirul era asociat cu cerurile și se credea că are proprietăți spirituale.

De-a lungul istoriei, safirul a fost o piatră prețioasă preferată a regalității și a celor bogați. Una dintre cele mai cunoscute bijuterii cu safir natural este inelul de logodnă al Prințesei Diana, purtat acum de Prințesa Kate Middleton. Regina Elisabeta a II-a avea, de asemenea, o colecție uimitoare de safire, inclusiv un colier și cercei oferite cadou de nuntă de către soțul ei, Prințul Philip.

inel cu safir al Printesei Diana


4. Safirele sunt adesea tratate termic și pot fi sintetice


Multe safire sunt tratate termic pentru a le îmbunătăți culoarea și claritatea. Acest proces presupune încălzirea pietrei prețioase la temperaturi ridicate pentru a îndepărta impuritățile și pentru a îmbunătăți culoarea. Deși safirele tratate termic sunt considerate naturale, ele pot fi mai puțin valoroase decât pietrele netratate.

Safir natural vs sintetic

În timp ce safirele naturale sunt foarte apreciate, safirele sintetice sunt create într-un laborator. Acestea din urmă au aceeași compoziție chimică ca și safirele naturale și sunt adesea folosite in bijuterii și aplicații industriale, precum ceasornicarie și electronică. De fapt, safirul este una dintre primele pietre prețioase care au fost create într-un laborator (1902).

Află mai multe despre Pietre naturale vs Sintetice în acest articol.


5. Safirul este piatra de naștere oficială a lunii septembrie 


Începând cu anul 1912, safirul a fost declarat piatra de nastere oficială a lunii septembrie. De asemenea, pietrele de safir sunt asociate cu cea de-a 45-a aniversare a nunții. Legenda spune că, dacă dragostea purtătorului începe să scadă, culoarea pietrei va trece treptat de la albastru la verde.
 

6. Cele mai de preț safire: Kashmir si Ceylon 


Safirele se găsesc în multe părți ale lumii: Australia, Thailanda, Sri Lanka, Madagascar și Statele Unite. Cu toate acestea, cea mai faimoasă sursă de safire este Kashmir, o regiune din Himalaya care a produs unele dintre cele mai uimitoare și valoroase safire din istorie. De la epuizarea minei în 1887, safirele Kashmir de calitate superioară sunt printre cele mai rare și mai frumoase dintre toate pietrele prețioase. Numărul finit de geme în circulație provine din această perioadă limitată de descoperire, de acum mai bine de 100 de ani!

pietre safir albastru - Birmania, Ceylon, Kashmir

Safirele Ceylon sunt de cea mai bună calitate disponibile astăzi pe piață. Ceylon se numește acum Sri Lanka, totuși numele Ceylon este încă folosit în comerțul cu pietre prețioase.

Safirele din Birmania sunt renumite pentru culoarea lor intensă de albastru „regal”, spre deosebire de safirele Kashmir care au o nuanță de albastru „catifea”. La fel ca în cazul oricărei pietre prețioase, cu cât culoarea este mai saturată, cu atât prețul este mai mare.
 


7. Steaua lui Adam - cel mai mare safir din lume


Cel mai mare safir din lume a fost descoperit recent in Sri Lanka (2016) și este cunoscut sub numele de Steaua lui Adam. Acest safir masiv cântărește 1.404 de carate și se estimează că are o valoare de peste 300 de milioane de dolari. Steaua lui Adam este atât de mare încât nu poate fi pusă în bijuterii și este în schimb expusă într-un muzeu.

Steaua lui Adam - cel mai mare safir din lume

Credit foto: BBC News.


8. Safirele își pot schimba culoarea


Pe lângă faptul că vin într-o gamă de culori, unele safire își pot schimba culoarea în funcție de condițiile de iluminare. Cunoscute sub denumirea de safire care își schimbă culoarea, aceste pietre pretioase apar în mod obișnuit albastre sau violet la lumină naturală și trec la roz sau portocaliu-roșcat la lumină incandescentă. Aceste safire sunt foarte apreciate de colecționari și pot fi destul de rare.
 

9. Safirele au fost folosite în aplicații de înaltă tehnologie


Datorită durabilității și rezistenței la zgârieturi, pietrele de safir au fost folosite într-o varietate de aplicații de înaltă tehnologie. De exemplu, unii producători de smartphone-uri folosesc safirul ca husă de protecție pentru obiectivele camerei și butoanele exterioare. De asemenea, piatra pretioasa albastra a fost folosită și la fabricarea geamurile vehiculelor militare și în producția anumitor tipuri de echipamente electronice.

safir brut - corindon albastru
 

10. Piatra safir are semnificații si proprietati spirituale


Pe lângă frumusețea lor fizică, se crede că safirele au semnificații și proprietati spirituale. În unele culturi, aceste comori ale naturii sunt asociate cu înțelepciunea, adevărul și credința, la fel ca piatra lapis lazuli despre care poti citi aici. De asemenea, se spune că au un efect calmant asupra minții și promovează claritatea mentală și concentrarea. Unii oameni cred că safirele pot ajuta la echilibrarea chakrelor și la promovarea creșterii și transformării spirituale.

Pietrele pretioase safir au devenit o alegere din ce în ce mai populară pentru inelele de logodnă, mai ales în ultimii ani. Această tendință se datorează parțial dorinței pentru bijuterii unicat, dar și pentru că safirele sunt o alternativă mai accesibilă la diamante. Multe cupluri sunt atrase de simbolismul lor, care reprezintă loialitate, angajament și dragoste de durată.

S-ar putea sa îți placă și articolul 10 Lucruri pe care nu le stiai despre RUBIN

În concluzie, safirul este o piatră prețioasă fascinantă, cu o istorie bogată și multe fapte interesante. De la gama sa de culori până la durabilitatea excepțională, piatra safir este cu adevărat o gemă remarcabilă, care a captat inimile oamenilor de mii de ani. Indiferent dacă ești atrasă de frumusețea sau de semnificațiile spirituale asociate cu această piatră prețioasă, safirul va continua să fie o alegere populară pentru bijuterii și alte aplicații de înaltă tehnologie pentru mulți ani de acum înainte.
Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!