Super Oferta! La comenzi de peste 399 lei primesti cadou, la alegere, o bratara cu pietre semipretioase în valoare de 135 lei! Vezi lista cadouri aici >>

Piatra Opal: Proprietati, Tipuri, Culoare, Semnificatie - Ghid complet

Piatra Opal: Proprietati, Tipuri, Culoare, Semnificatie - Ghid complet
Opalul este o piatră prețioasă fascinantă, cunoscută pentru jocul său unic de culori și frumusețea captivantă. Datorită proprietăților si semnificatiilor opalului, această piatră pretioasă i-a fascinat pe oameni de secole. În acest articol, vom explora tipurile de opal, in funcție de culoare - negru, albastru, verde, roz, alb - aprofundând originile și caracteristicile încântătoare care le fac atât de speciale. De asemenea, vom vorbi despre opal de foc, etiopian, imperial și renumitul opal australian! 

 

Ce este opalul?


Opalul este o piatră semiprețioasă unică, apreciată pentru jocul său de culori extraordinar și schimbător. Piatra opal se formează dintr-o soluție de dioxid de siliciu și apă, care se infiltrează în crăpăturile rocilor. Pe măsură ce apa se evaporă, lasă în urmă un material solid, care dă naștere opalului dupa milioane de ani. Datorită procesului său natural de formare, opalul poate conține până la 20% apă în structura sa (de obicei 6-10%). Una dintre cele mai fascinante opal proprietati este fenomenul de iridescență. Acesta poate afișa o varietate de culori în funcție de condițiile de iluminare și unghiul din care este privit. Culorile opalului pot varia de la străluciri vii de verde, albastru, roz, portocaliu, până la roșu și pot fi observate în diverse modele, ceea ce face fiecare piatră să fie unică. Această caracteristică îl face extrem de valoros în designul bijuteriilor și lucrărilor de artă. În plus, opalul natural este asociat cu zodia Balanta - luna octombrie , cu numeroase legende și credințe, fiind considerat adesea un simbol al speranței, fidelității și încrederii.
 

Piatra opal pe parcursul istoriei 


Istoria opalului este profund împletită cu mituri, legende și fascinație, datând încă din antichitate. Acesta a fost prețuit și venerat în multe culturi, fiecare atribuindu-i semnificații și puteri magice. În Roma antică, opalul era simbolul iubirii și al speranței. Romanii considerau că piatra opal poseda virtuțile tuturor celorlalte pietre prețioase, datorită spectacolului său de culori. Ei au numit această gemă de foc „opalus”, însemnând "piatră prețioasă".

În Egiptul antic, opalul era considerat o piatră cu puteri magice, simbolizând zeii și oferind protecție împotriva răului. Faraonii îl purtau ca amuletă, crezând că le conferă puteri supranaturale și îi ajută să comunice cu divinitatea. De asemenea, era adesea plasat în morminte ca un talisman pentru a ghida și proteja sufletele în viața de apoi.

Civilizațiile pre-columbiene din America de Sud, în special aztecii și incașii, de asemenea, prețuiau opalul natural pentru frumusețea și proprietățile sale unice. Ei îl considerau o piatră sacră, o „piatră a zeilor” care aducea claritate mentală și îmbunătățea viziunea spirituală. Piatra pretioasa opal era adesea utilizată în ceremonii religioase și ca ofrandă pentru zei, simbolizând puritatea și speranța.

De asemenea, istoria opalului este marcata de o prezență semnificativă în cultura aborigenă australiană, unde se credea că a fa luat naștere atunci când Creatorul a coborât pe Pământ pe un curcubeu, iar locul unde a atins solul a fost animat de spirit și culoare, transformându-se în opal. Această legendă frumoasă reflectă iridescența și diversitatea culorilor opalului, văzute ca o manifestare fizică a frumuseții curcubeului capturat în piatră.. Legendele aborigene spun că opalul aduce armonie și echilibru între minte și spirit, fiind un catalizator pentru introspecție și iluminare spirituală.

În Evul Mediu, opalul a fost considerat o piatră care aducea noroc, deoarece se credea că oferă protecție împotriva bolilor și îmbunătățește proprietățile de vindecare ale medicamentelor. În Europa, în timpul Renașterii, opalul era adesea asociat cu puritatea și dragostea, credințele atribuindu-i capacitatea de a asigura loialitatea și de a întări emoțiile pozitive între iubiți. Se spunea că opalul își schimbă culoarea pentru a avertiza purtătorul de infidelitate sau pericol.

Cu toate acestea, în perioada victoriană, opalul a fost asociat și cu superstiții și credințe negative, concepții influențate de literatura epocii. În plus, opalul a fost adesea asociat cu blesteme, invidia și infidelitatea, ceea ce a dus la scăderea popularității sale pentru o perioadă. Se credea că opalul, dacă nu este purtat ca piatră de naștere sau dacă este oferit ca dar fără a fi însoțit de un diamant, ar putea aduce ghinion purtătorului. Această credință a fost atât de răspândită încât mulți oameni au evitat să poarte sau să achiziționeze opale, indiferent de frumusețea sau valoarea lor.

Indiferent de credințele variate, opalul a continuat să fie o piatră prețioasă extrem de valorizată și căutată, admirată pentru frumusețea sa unică și proprietățile sale excepționale. Astfel, în ciuda diversității culturale și geografice, venerația pentru opal traversează timpul și spațiul, fiind constant apreciat pentru frumusețea sa uimitoare și puterile metafizice atribuite. Opalul a inspirat și a adus împreună oameni din diferite colțuri ale lumii, simbolizând speranța, puritatea și transformarea spirituală.

S-ar putea să-ți placă și articolul Onix - Proprietati, Beneficii, Semnificatie, Culoare.

 

Proprietati fizice ale opalului


Când vine vorba despre proprietatile fizice ale opalului, probabil cea mai importantă caracteristică a sa este opalescența. De asemenea, este important să menționăm că duritarea, compoziția și transparența pietrei sunt alte aspecte care pot determina valoarea și prețul opalului. Haide să le luăm pe rând în cele ce urmează:
 

Compozitia opalului 


Piatra opal este o formă amorfă hidratată de siliciu, care conține în medie 6-10% apă care poate să-i influențeze jocul de culori și transparența. Se formează atunci când apa pătrunde în crăpăturile rocilor și se solidifică în timp.Opalul este compus din sfere minuscule de silice care reflectă lumina, creând un caleidoscop de culori la suprafața pietrei. 
 

Duritatea opalului 


Duritatea pietrei de opal variază de la 5 la 6,5 ​​pe scara Mohs, în funcție de compoziția sa exactă și de condițiile de formare. Este o piatră relativ "moale", iar aceasta proprietate a opalului necesita o îngrijire și manipulare atentă pentru a evita zgârieturile și deteriorarea.

 

Opalescența


Cea mai distinctivă trăsătură a opalului este jocul său de culori, cunoscut și sub numele de „opalescență”. Acest fenomen are loc din cauza interferenței și difracției luminii, pe măsură ce trece prin sferele de silice. Se creează, astfel, o gamă uimitoare de culori, care pare să danseze în interiorul pietrei prețioase.

Opalele pot afișa o gamă largă de nuanțe, inclusiv albastru, verde, roșu, portocaliu, galben și violet, fiind unele dintre cele mai îndrăgite pietre prețioase din lume. Culorile și modelele exacte ale unui opal depind de factori precum dimensiunea și aranjarea sferelor de silice, unghiul de observație și sursa de lumină.

 

Transparența pietrei opal


Opalul poate varia de la complet transparent la opac, oferind o gamă largă de opțiuni pentru bijutieri și colecționari. Transparența influențează modul în care lumina interacționează cu piatra și, prin urmare, intensitatea jocului de culori.


S-ar putea să îți placă și articolul Piatra Lunii - Proprietati si Semnificatii.
 

Opal: Piatra cu proprietati metafizice si semnificatii spirituale
 

Opalul, cu iridescența sa captivantă și jocul său de culori fascinant, este mai mult decât o simplă piatră prețioasă apreciată în lumea bijuteriilor. Dincolo de proprietățile sale fizice uimitoare, opalul este încărcat cu o serie de semnificații și proprietăți metafizice care îi conferă o valoare spirituală și terapeutică deosebită. De-a lungul timpului, acesta a fost asociat cu vindecarea, protecția emoțională, inspirația și purificarea, fiind considerat un aliat puternic în echilibrarea emoțiilor și în stimularea evoluției spirituale. Fie că este folosit în meditație, ca parte a unui ritual sau pur și simplu purtat ca bijuterie, opalul oferă o gamă largă de beneficii energetice. Este un simbol al speranței, al transformării și al creativității neîngrădite. În cele ce urmează, vom explora aceste proprietăți metafizice ale opalului, descoperind cum această piatră prețioasă poate influența și îmbogăți viața spirituală și emoțională a purtătorilor săi.

Purificare și vindecare: Se crede că opalul are proprietăți de purificare, ajutând la eliminarea energiilor stagnante sau negative. În cristaloterapie, opalul este folosit pentru a stimula vindecarea emoțională, oferind confort și sprijin în perioadele de schimbare.

Creativitate și inspirație: Opalul este adesea asociat cu eliberarea inhibițiilor și a fricilor, stimulând astfel creativitatea și inspirația. Este considerat a fi o piatră care poate îmbunătăți imaginația și pasiunea.

Protecție emoțională: Multe tradiții atribuie opalului capacitatea de a proteja purtătorul de emoții negative sau de energii dăunătoare. De asemenea, este considerat a fi un talisman care aduce speranță, îmbunătățește starea de spirit și încurajează o atitudine pozitivă față de viață.

Întărirea relațiilor: Se spune că opalul poate intensifica emoțiile și ajută la comunicarea sinceră între parteneri, consolidând astfel relațiile de iubire. Prin stimularea empatiei și a înțelegerii reciproce, opalul poate fi un aliat prețios în dragoste și prietenie.

 

Tipuri de opal natural in functie de culoare

 
Există două tipuri principale de opal: opal prețios și opal comun.

➤ Opalul prețios este cel mai valoros tip de opal. Are o concentrație mare de sfere de silice, ceea ce îi conferă un joc strălucitor de culori. Opalele prețioase se găsesc de obicei în matrice neagră sau închisă, ceea ce ajută la îmbunătățirea culorilor reflectate. Vezi colectia de bijuterii argint cu opal de la PodoabeleMele.

➤ Opalul comun are o concentrație mică de sfere de silice, deci nu are un joc atrăgător de culori. Opalul obișnuit se găsește de obicei în matricea de culoare deschisă și este adesea folosit în bijuterii și alte obiecte decorative.

În cele două tipuri principale de opal, există multe sub-tipuri diferite, in funcție de culoare și locul formării. Unele dintre cele mai populare soiuri de opal includ: opal negru, albastru, alb, roz, verde, cristalin, jeleu, opal de foc, de apă, opal etiopian si australian. Vom vorbi despre fiecare din ele în ceea ce urmează.

 

Opal albastru


opal albastru
Opalul albastru este o varietate captivantă de opal, cunoscută pentru nuanțele sale uimitoare de albastru. Este adesea asociat cu liniștea și efectele calmante ale culorii albastru. Acesta poate varia de la albastru deschis până la un albastru oceanic mai profund și este prețuit pentru aspectul său liniștitor. Principalele zăcăminte de opal, inclusiv cele care produc opal albastru, se găsesc în Australia, Etiopia, Mexic și Brazilia, fiecare locație oferind varietăți unice de opal, cu nuanțe și caracteristici distincte. Metodele de extracție variază de la mineritul tradițional, cu unelte manuale, la exploatarea industrială, procesul fiind adesea dificil și costisitor, dat fiind faptul că opalul se găsește adesea în straturi geologice complexe sau greu accesibile. Opalul albastru este adesea folosit în bijuterii, în special la crearea de cercei, pandantive și inele.

 

Opal negru


opal negru

Opalul negru este unul dintre cele mai căutate și valoroase soiuri de opal. Numele său este oarecum înșelător, deoarece nu este în întregime negru. În schimb, are un ton întunecat al corpului care servește drept fundal pentru jocul vibrant de culori din bijuterie. Cu cât tonul corpului este mai întunecat, cu atât jocul de culori apare mai viu și izbitor. Pietrele de opal negru se găsesc în principal în Lightning Ridge, New South Wales (Australia), dar și în Etiopia și sunt cunoscuțe pentru frumusețea și raritatea lor de neegalat. Jocul fascinant de culori în opalele negre include adesea roșu strălucitor, albastru, verde, galben și portocaliu. Aceste pietre prețioase sunt foarte râvnite de colecționari și de pasionații de bijuterii și pot obține prețuri excepțional de ridicate datorită rarității și atractivității vizuale.

 

Opal de Foc


opal de foc Mexic

Opalul de foc este un opal transparent spre translucid, cu nuanțe calde  -  de la galben, la portocaliu sau roșu. Deși, de obicei, nu prezintă niciun joc de culoare, ocazional o piatră de opal poate prezenta străluciri verzi strălucitoare. Opalul de foc este un termen care nu este folosit în mod obișnuit în Australia, dar cea mai faimoasă sursă de opal de foc este statul Querétaro din Mexic. Aceste opale sunt denumite în mod obișnuit opale de foc mexican. Cele care nu prezintă joc de culori sunt uneori denumite opale de jeleu. 

 

Opal alb 


opal alb

Opalul alb, cu un ton de bază care variază de la incolor la gri mediu, se mai numește și opal deschis la culoare. Unii oameni il numesc „alb”, deși această expresie ar trebui folosită numai acolo unde culoarea corpului este foarte lăptoasă. Opalul alb este mai frecvent și, din cauza tonului corpului său și, în general, nu prezintă un joc de culori la fel de atrăgător ca opalul negru. Cu toate acestea, opalele albe pot fi absolut magnifice dacă au o calitate înaltă.
 

Opal etiopian


opal etiopian

Opalul etiopian este o apariție relativ recentă în lumea exploatării opalului. Este cunoscut pentru jocul său vibrant de culori și poate fi găsit în diferite regiuni ale Etiopiei, inclusiv Wollo, Shewa și Gondar. Opalele etiopiene au de obicei un ton alb-lăptos al corpului sau nergu-ciocolatiu. Una dintre caracteristicile distinctive ale opalului etiopian este capacitatea sa de a afișa o gamă largă de culori. Acesta poate prezenta sclipiri de roșu, portocaliu, verde și albastru, creând un efect vizual captivant și dinamic. Descoperirea opalului etiopian (1990) a adus o nouă viață pe piața opalului, oferind pasionaților de pietre prețioase o alternativă mai accesibilă la opalul australian.


Opal australian


opal australian

Când oamenii se gândesc la opal, adesea au în minte opalul australian. Australia a fost de multă vreme renumită ca sursa principală de opal și produce o mare varietate de tipuri de opal, inclusiv opale negre, albe, albastre și cristaline. Opalele albe, cunoscute și sub denumirea de opale ușoare, au un ton palid al corpului și afișează o gamă de culori pastelate. Cristalele de opal se caracterizează prin aspectul lor transparent până la semi-transparent, permițând jocului de culori să se evidențieze. Acește piertre pot fi incredibil de frumoase și sunt adesea folosite în modelele de bijuterii pentru a le accentua calitățile unice.

Cel mai faimos opal australian este opalul negru. Acesta este apreciat pentru tonul profund și întunecat al corpului și jocul viu de culori. Sunt considerate unele dintre cele mai rare și mai valoroase pietre prețioase din lume, ajungând adesea la prețuri astronomice la licitații și în piața de colecție.
 

Opal roz


opal roz

Cele mai prețioase exemplare de opal roz se află in Peru. Opalul roz vibrează la o frecvență mai blândă și acest lucru îi sporește efectul calmant și liniștitor asupra corpului emoțional. Este potrivit pentru oameni foarte sensibili, iubitori, care au nevoie să vindece rănile emoționale și să lucreze cu chakra inimii. Opalul roz curăță și calmează inima, aducând sentimente de dragoste, pace și liniște. Poate fi folosit sau purtat pentru a menține conexiunea cu tărâmurile angelice. 
 

Opal verde


opal verde
Opalul verde este un tip de opal comun care variază în culoare de la verde fildeș pal la verde închis. Este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de opal, localizat pe cele șase continente. Cele mai notabile exemplare au venit din Australia, Brazilia, SUA, Mexic și Peru. Opalul verde este o piatră conectată cu chakra inimii, la fel ca opalul roz. Acest cristal este aici pentru a oferi energii hrănitoare și de regenerare oricui se luptă cu durerea emoțională. Piatra opal verde este potrivită pentru cei care au trecut prin traume și suferință, cum ar fi dizolvarea unei relații sau un dezacord dureros. Opalul verde ne ajută să găsim puterea pe care o avem în noi, încurajându-ne să o folosim pentru a merge mai departe. Această piatră ne arată că, de fapt, avem nevoie doar de noi înșine în această viață și ar trebui să fie o reamintire zilnică a puterii interioare pe care o deținem cu adevărat.
 

Beneficiile opalului în echilibrarea chakrelor


Opalul este o piatră semiprețioasă cu o energie care aduce multe beneficii corpului uman. Este asociat adesea cu mai multe chakre, în funcție de culoarea și tipul său. Prin urmare, poate fi utilizat pentru a echilibra și stimula diverse aspecte ale corpului energetic și spiritual. Principalele chakre cu care opalul este cel mai frecvent asociat includ:

Chakra Coroană (Sahasrara): Opalul alb sau opalul cu reflexe iridescente este adesea asociat cu Chakra Coroană, situată în partea de sus a capului. Aceasta chakră este centrul spiritualității, iluminării și conexiunii cu divinitatea. Opalul alb poate ajuta la deschiderea și purificarea acestei chakre, facilitând o mai bună conexiune cu sinele superior și cu universul.

Chakra Inimii (Anahata): Opalul roz sau verde pot fi conectate cu Chakra Inimii, care se află în centrul pieptului. Aceasta chakră guvernează iubirea, compasiunea și acceptarea. Opalul roz poate încuraja deschiderea emoțională, vindecarea rănilor afective și întărirea relațiilor interpersonale prin promovarea iertării și a empatiei.

Chakra Sacrală (Svadhishthana): Situată sub buric, Chakra Sacrala este centrul plăcerii, creativității și sexualității. Opalul de foc, cu nuanțele sale calde de roșu, portocaliu și galben, este considerat a stimula această chakră, îmbunătățind pasiunea, creativitatea și expresia emoțională. Poate ajuta de asemenea la echilibrarea energiei sexuale și la intensificarea plăcerii senzuale.

Chakra Plexului Solar (Manipura): Opalul galben este asociat cu Chakra Plexului Solar, situată în zona stomacului. Această chakră este legată de puterea personală, încrederea și capacitatea de a face față schimbărilor. Stimularea acestei chakre cu opalul galben poate contribui la consolidarea stimei de sine și la promovarea unui sentiment de autonomie și determinare.


Opal natural vs. opal sintetic


opal sintetic vs natural

Opalul, cu jocul său fascinant de culori și frumusețea unică, este o piatră prețioasă apreciată atât în forma sa naturală, cât și în cea sintetică. În timp ce opalul natural se formează în condiții geologice specifice pe parcursul a milioane de ani, opalul sintetic este creat în laborator, imitând proprietățile fizice și estetice ale acestuia. Există, însă, câteva diferențe cheie între opalul sintetic și cel natural, pe care le vom explora în continuare.

Opale de toate tipurile au fost sintetizate experimental și comercial. Descoperirea structurii sferei ordonate a opalului prețios a condus la sinteza acestuia de către Pierre Gilson în 1974. Materialul rezultat se distinge de opalul natural prin regularitatea sa. Sub lupă, petele de culoare se văd aranjate într-un model ca de „piele de șopârlă”. În plus, opalul sintetic nu are fluorescență sub lumina ultravioletă. De asemenea, acest tip de opal creat in laborator are o densitate mai mică și este adesea foarte poros, comparativ cu opalul natural.

În termeni de durabilitate, opalul sintetic poate fi, în unele cazuri, ușor mai rezistent la zgârieturi și impact, datorită controlului procesului de producție și absenței impurităților naturale. Cu toate acestea, atât opalul natural, cât și cel creat de om sunt relativ "moi", așadar expunerea la substanțe chimice sau la schimbări bruște de temperatură poate să deterioreze gemele.

Când vine vorba de opal preț, bineînțeles că opalul sintetic este mult mai accesibil. Deși poate avea o valoare mai mică din punct de vedere al colecționarilor și posesorilor de bijuterii, există persoane care îl apreciază, deoarece oferă un joc de culori similar cu cel al opalului natural. 


Cum se curăță bijuteriile cu opal?
 

S-ar putea să te întrebi dacă bijuteriile cu opal pot fi curățate acasă și, dacă da, care este cel mai bun mod de a le menține jocul de culori. Opalele trebuie curățate numai cu o cârpă moale și uscată.

Evitați utilizarea oricăror substanțe chimice dure sau detergenți, deoarece acestea pot deteriora piatra. Cu toate acestea, dacă bijuteriile tale din opal sunt terne, poți să le lustruiești cu o cârpă moale sau să le speli blând cu apă și săpun. Asigurați-vă că clătiți complet săpunul înainte de a șterge și depozita piesele. Cel mai simplu este să folosiți produse de îngrojire specializate, cum ar fi Hagerty Fine Stones Clean.
 

De ce opalul devine uneori maro și isi pierde jocul de culori?


Una dintre întrebările frecvente legate de piatra opal este „de ce opalul meu a devenit maro?” sau „de ce opalul meu și-a pierdut jocul de culori?”.

Răspunsul scurt este că opalele sunt formate din sfere minuscule de silice și apă. Aceste sfere difractează și refractează lumina pentru a crea irizația spectaculoasă. Când opalele sunt expuse la umiditate prea mare sau lipsite de apă în totalitate, sferele de siliciu și își pot schimba forma, determinând ca opalul să își piardă strălucirea. 

Ce ai de făcut în acest caz? În primul rând, folosește o cârpă moale pentru a șterge orice murdărie sau resturi de pe suprafața pietrei. Apoi, ține opalul sub jet de apă și spală-l ușor cu o periuță moale. În cele din urmă, lasă piatra să se usuce complet la aer (nu direct la soare). După ce ai făcut acești pași, opalul ar trebui să revină la culoarea și frumusețea inițială în aproximativ 1-2 săptămâni!


Piatra opal - concluzie


Opalul este o piatră prețioasă care a fermecat oamenii de secole cu jocul său atrăgător de culori și originile misterioase. Fie că este vorba de alura liniștitoare a opalului albastru, de frumusețea rafinată a opalului negru, de nuanțele dinamice ale opalului etiopian sau de opalul australian de renume mondial, fiecare varietate oferă o experiență unică și captivantă. Pe măsură ce explorați lumea opalelor, amintiți-vă că fiecare piatră prețioasă este la fel de unică precum o amprentă, cu propriul său joc distinct de culori și personalitate. Fie că ești un colecționar, un pasionat de bijuterii sau pur și simplu o persoană care apreciază frumusețea naturală a pietrelor prețioase, opalele sunt o comoară care merită a fi descoperită! 
Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!