Piatra Turcoaz: Istorie, Proprietati, Semnificatii, Culoare

Piatra Turcoaz: Istorie, Proprietati, Semnificatii, Culoare
În lumea bogată a pietrelor prețioase, turcoazul iese în evidență prin culoarea captivantă, proprietatile unice și istoria bogată. Semnificații culturale profunde adaugă o notă de magie acestei pietre albastre-verzui, transformând-o într-o comoară a trecutului și o sursă de inspirație pentru arta contemporană. În acest articol, ne aventurăm în lumea captivantă a pietrei turcoaz, explorând istoria, semnificațiile culturale, cele mai faimoase bijuterii cu turcoaz, proprietățile fizice și metafizice, precum și procesul său unic de formare.
 

Turcoaz - Origini geologice și formare


Mineralul turcoaz este un fosfat hidratat de cupru și aluminiu, iar culoarea sa distinctă este derivată din prezența cuprului. Formată în principal în regiunile aride, această piatra pretioasa albastra se dezvoltă adesea în zone bogate în cupru, unde apa interacționează cu mineralele. Mai precis, turcoazul este rezultatul unei reacții chimice, în care apa, care conține cupru, se combină cu scurgerile de aluminiu și fosfor dintr-o rocă. Se obține, astfel, un amestec unic de nuanțe de albastru și verde, care variază în intensitate, creând paleta de culori turcoaz.

Cele mai căutate zăcăminte de turcoaz se găsesc în regiuni precum sud-vestul Statelor Unite (Nevada, Arizona), Iran (Persia), China și Mexic. Fiecare locație contribuie la diversitatea pietrei, cu variații de culoare și modele de matrice unice. 
 

Istoria strălucitoare a turcoazului


În timp ce piatra turcoaz este cunoscută pentru nuanțele sale uimitoare de albastru-verzui, istoria sa este la fel de vibrantă. Venerat de civilizații antice precum egiptenii, perșii și nativii americani, turcoazul a fost adesea asociat cu protecția, înțelepciunea și conexiunea cu planul spiritual. Amuletele, bijuteriile și obiectele ceremoniale realizate din turcoaz aveau o mare valoare spirituală și se credea că aduc noroc și protecție împotriva pericolelor.
  • Prima mențiune documentată a turcoazului datează din Egiptul antic (3000 î.e.n), unde era considerat o piatră sacră, asociată cu zeul Hathor și protecție împotriva forțelor malefice. De asemenea, turcoazul era folosit în bijuterii și amulete, adesea îngropate împreună cu cel decedat pentru a asigura trecerea în siguranță în viața de apoi.
  • În culturile nativ americane, turcoazul este considerat o piatră sacră, simbolizând cerul și apa. Triburi precum Navajo și Zuni au creat bijuterii cu turcoaz complexe, fiecare piesă spunând o poveste și purtând o bucată din moștenirea lor culturală. 
  • Persanii au continuat să acorde turcoazului un loc special, atribuindu-i proprietăți protectoare împotriva morții premature. Când comercianții turci au introdus această piatră de un „albastru persan” în Europa, prin Drumul Mătăsii, în secolul al XIII-lea, ei au influențat numele pietrei prețioase. Cuvântul „turcoaz” provine din limba franceză (pierre tourques), care înseamnă „piatra turcească”.
  • În Tibet, turcoazul era supranumit„Piatra Cerului”, căci se credea că provine din ceruri. Prin urmare, era venerat pentru valoarea sa spirituală. Copiii tibetani primeau la naștere o piatra turcoaz pentru a fi protejați de pericolul căderii de pe munte. Mai mult, se credea că, pe măsură ce purtătorul pietrei îmbătrânește, turcoazul își pierde culoarea, iar atunci când este transmis unui proprietar mai tânăr și mai sănătos, își poate recăpăta culoarea și strălucirea.


S-ar putea să te intereseze și articolul Piatra Opal: Proprietati, Tipuri, Culoare

 

Piatra Turcoaz - Proprietăți fizice 

 
  • Duritate: din punct de vedere fizic, turcoazul este o piatră fragilă, având o duritate între 5 și 6 pe scara Mohs. Aceasta înseamnă că trebuie manipulat cu grijă pentru a evita zgârieturile și fisurile. 
  • Culoare: Turcoazul are o nuanță de albastru-verzui, care se află pe scara culorilor între albastru și verde. De altfel, este singura piatra pretioasă care a dat numele unei culori! De asemenea, culoarea turcoaz încurajează reflecția și concentrarea asupra propriilor nevoi, gânduri și sentimente. Cea mai apreciată nuanță de turcoaz este albastru “ca oul lui Robin” (albastru-verzui) sau verde-albăstrui. Cu toate acestea, pietrele de turcoaz verzi-gălbui și verzi nu sunt la fel de râvnite ca cele cu nuanțe puternice de albastru. Culorile mai puțin dorite apar atunci când un mic procent de fier înlocuiește aluminiul sau cuprul, ceea ce îi conferă o nuanță mai verzuie. Aspectul și proporția culorii sunt dependente de cantitatea de fier și zinc care înlocuiește proprietățile minerale naturale.
  • Model matrice: Turcoazul are de obicei vene de matrice, ca dovadă a rocii din jur în care se formează. Cele mai apreciate geme sunt cele fără matrice. Turcoazul persan a fost cel mai căutat datorită culorii sale clare de albastru, fără nuanțe de verde sau negru. Fiecare gemă este unică și vine cu propriile sale nuanțe irizate și jucăușe. Unele pietre turcoaz vor fi brăzdate cu vene maro închis sau chiar negre, sub formă de pânză de păianjen.
Piatra turcoaz calitate
 

Simbolism și proprietăți vindecătoare ale turcoazului


Dincolo de semnificația sa culturală, turcoazul este asociat cu diverse proprietăți metafizice și are un simbolism aparte. Nuanța sa de un albastru-verde profund este adesea conectată cu armonia, comunicarea și protecția divină. Se crede că piatra norocasa a zodiei Sagetator îmbunătățește comunicarea pozitivă, favorizează echilibrul emoțional și oferă un scut împotriva influențelor negative.

“Piatra cerului” este adesea asociată cu echilibrul și protecția. Se spune că purtătorii de turcoaz beneficiază de claritate mentală, îmbunătățirea comunicării și protecție împotriva pericolelor. În tradițiile ezoterice, această piatră semiprețioasă este adesea utilizată în practicile de meditație pentru a stimula conexiunea spirituală și a promova pacea interioară.

Turcoazul este similar cu acvamarinul și are o legătură puternică cu apa mării și a oceanului. Ca atare, poate fi conectat cu pacea, seninătatea și relaxarea. De asemenea, poate fi asociat cu claritatea minții și creativitatea

În practicile alternative de vindecare sunt folosite proprietățile terapeutice ale pietrei de culoarea oceanului. Unii cred că poate atenua stresul, îmbunătăți funcția imunitară și promova bunăstarea generală. Deși aceste afirmații nu sunt dovedite științific, aspectele simbolice și spirituale ale turcoazului continuă să rezoneze cu persoanele care caută o legătură mai profundă cu natura și lumea metafizică.


Citește și articolul Piatra Onix - Proprietati vindecatoare, utilizari și beneficii

 

Cele Mai Faimoase Bijuterii cu Turcoaz


Turcoazul a fost folosit în unele dintre cele mai remarcabile bijuterii din istorie. Un exemplu notoriu este turbanul lui Timur, un artefact celebru, care datează din secolul al XIV-lea. Decorat cu pietre de turcoaz impresionante, acest turban a fost purtat de Timur, cunoscutul lider turco-mongol, devenind un simbol al puterii sale.

Un alt exemplu notabil este Scutul Ceremonial al reginei Victoria, care prezintă pietre turcoaz de o calitate excepțională. Bijuteriile cu turcoaz au fost adesea prezente în colecțiile regale și admirate pentru frumusețea și semnificațiile culturale pe care le reprezintă.

Regina Victoria a fost o iubitoare a acestei pietre albastre atrăgătoare și a stimulat utilizarea ei în bijuteriile create în timpul domniei sale. Turcoazul a devenit simbolul iubirii adevărate și, din acest motiv, regina Victoria a oferit cadouri broșe cu turcoaz la petrecerea sa de nuntă. 

Turcoazul este prezent și în bijuteriile Art Deco și mai târziu a devenit popular în piesele de epocă din anii 1960 și ‘70, adesea asociate cu diamante și aur galben.
cercei cu turcoaz Podoabele Mele
                                  Cercei argint cu turcoaz Picaturi de PloaieUtilizări contemporane ale “pietrei cerului”


În lumea modernă, turcoazul rămâne o piatră prețioasă râvnită în domeniul bijuteriilor și al modei. Culoarea sa vibrantă și istoria culturală o fac o alegere populară pentru piese de excepție: de la cercei și coliere până la brățări și inele. Designerii combină adesea turcoazul cu diferite metale și alte pietre prețioase pentru a crea piese unice, cum sunt cele din colecția de bijuterii cu turcoaz de la Podoabele Mele.

După cum ai aflat deja, poți beneficia de proprietățile acestei pietre sacre atunci când o porți pe corp, cât și atunci când o folosești în practici Feng Shui. Dincolo de bijuterii, turcoazul și-a găsit drumul în decorul casei, artă și chiar în tehnologie. Nuanțele sale vibrante sunt încorporate în picturi și sculpturi, aducând o notă de frumusețe naturală diferitelor expresii creative. 

În plus, unele dispozitive electronice au accente turcoaz, adăugând o notă de culoare inspirată de alura atemporală a acestei pietre.

 

Întrebări frecvente despre turcoaz

 

 

Ce este turcoazul stabilizat?


Turcoazul stabilizat este turcoaz fragil, de calitate scăzută, care a suferit un proces de stabilizare pentru a-i spori duritatea și culoarea. În timpul acestui proces, piatra este pusă sub presiune, determinând-o să absoarbă un material de umplutură epoxidic sau plastic transparent. Acest lucru are ca rezultat o piatră mai dură, care este potrivită pentru utilizarea în bijuterii. 

De reținut că turcoazul supus acestui tratament este considerat turcoaz autentic și se regăsește în 99% din bijuteriile de pe piață!
 

De ce se stabilizează turcoazul?


Fiecare mină  produce marea majoritate a turcoazului de calitate scăzută (90%). Fără tratament adecvat, acesta nu este utilizabil în bijuterii, deoarece se va fisura atunci când este tăiat. Procesul de stabilizare a fost inventat pentru prima dată în anii 1950 în Arizona.
 

Ar trebui să evit să cumpăr turcoaz stabilizat?


Turcoazul natural va fi întotdeauna mai valoros datorită rarității sale. Cumpărarea turcoazului stabilizat este în regulă, atâta timp cât plătești prețul corect.

Este important să distingem faptul că a cumpăra turcoaz stabilizat NU înseamnă a cumpăra o piatră falsă. Stabilizarea este un proces necesar pentru a face turcoazul de calitate inferioară suficient de dur pentru a fi modelat și montat în bijuterii.
 

Ce este turcoazul compozit?


Turcoazul compozit sau cupru turcoaz a fost obținut relativ recent (2008) și constă din bucăți de turcoaz autentic care sunt “lipite” între ele, împreună cu alte minerale (cum ar fi pirita), folosind polimeri. Culorile sunt adăugate polimerului pentru a produce turcoaz violet, verde, roșu sau portocaliu.

GIA (Institutul Gemologic al Americii) a făcut un examen detaliat al acestui tip de turcoaz (puteți citi pdf-ul aici) și s-a constatat că este turcoaz autentic. Deoarece bucăți mici de turcoaz natural sunt lipite într-o bucată mai mare, indiferent dacă este vopsită sau nu, produsul final este considerat a fi turcoaz autentic.
 

Ce este turcoazul reconstituit?


Turcoazul reconstituit este obținut din fragmente de turcoaz zdrobite într-o formă de pulbere, care este apoi amestecată cu un adeziv pentru a crea blocuri mai dure. Acestea pot fi ulterior tăiate în plăci sau forme de piatră. Turcoazul reconstituit NU este considerat turcoaz autentic. Este un turcoaz sub formă de pudră, amestecat cu substanțe chimice, adezivi și coloranți. Nu este etic să ne referim la acesta drept „turcoaz natural”, deoarece este vorba în principal de alte materiale.
 

Ce este turcoazul sintetic?


Turcoazul sintetic este obținut din plastic vopsit sau prelucrarea unei alte pietre (cum ar fi howlit). Evită să cumperi imitație de turcoaz, în ciuda prețului scăzut, deoarece nu are nici un beneficiu, mai ales dacă este sintetizat din plastic.

Concluzie:

Turcoazul, cu istoria sa fascinantă, semnificațiile culturale profunde și frumusețea sa unică, rămâne o piatră prețioasă ce captivează și inspiră până în ziua de astăzi. Fie că este purtat ca bijuterie sau admirat pentru proprietățile sale metafizice, turcoazul rămâne o capodoperă atemporală care transcende timpul și tendințele.
Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!