Ametist - Piatra Regalității - Proprietăți și Semnificații

Ametist - Piatra Regalității - Proprietăți și Semnificații

Ametistul natural a fost foarte apreciat de-a lungul veacurilor pentru frumusețea sa uimitoare și proprietățile sale legendare de a stimula și calma mintea și emoțiile. Piatra ametist este cea mai cunoscută și îndrăgită formă a cuarțului de culoare mov-violet, iar pentru antici a fost o „Gemă de foc”, care valora la fel de mult ca un diamant! Până la descoperirea unor vaste zăcăminte de ametist în timpul secolului al XVIII-lea în America de Sud, această gemă a fost considerată Piatra Regalității, iar cănd venea vorba de bijuterii cu ametist, acestea erau purtate doar de către nobilime. 
 

Ametist proprietăți 


Culoarea purpurie a pietrei ametist a încadrat-o de la bun început în rândul celor bogați. În antichitate, pigmentul natural purpuriu era cel mai greu de obținut, prin extragerea sa din moluștele Murex. Zeci de mii de moluște erau ucise pentru a obține câteva grame de purpură cât să poată fi vopsite straiele celui care își permitea acest lux. Lesne de înțeles că la descoperirea prețiosului cristal ametist, acesta a fost foarte scump și sute de ani și l-au permis doar cei bogați. Protector al creștinismului și al bisericii engleze, ametistul joacă un rol semnificativ în mai multe bijuterii ale coroanei engleze, piesa centrală fiind coroana Sf. Edwards.

S-ar putea să îți placă și articolul  
Chihlimbar Proprietăți

În timp ce cuvântul „ametist” îi face pe cei mai mulți oameni să se gândească la un cristal semiprețios violet-închis, acesta apare în natură în multe nuanțe de violet, în funcție de cantitatea de fier încorporată. Culoarea sa poate fi atât de deschisă, încât este abia perceptibilă sau atât de închisă, încât este aproape opac. Oamenii au venit cu o varietate de adjective pentru a descrie proprietățile ametistului, cum ar fi orhidee și lavandă pentru culori mai deschise; struguri, indigo sau regal pentru culori mai închise; zmeură sau prună pentru culorile roșiatice. 

Cea mai timpurie utilizare a râvnitei pietre datează din Grecia antică, unde și-a primit numele derivat din cuvântul grecesc „amethystos” = nu beat. Legenda spune că zeul grec Dionis (zeul vinului), supărat fiind pe oameni, a jurat să ucidă prima ființă care îi va ieși în cale.  În furia sa, zeul a dezlănțuit tigri furioși asupra unei tinere frumoase, care mergea să ducă un omagiu lui Artemis, zeița nașterii, a castității și a animalelor sălbatice. Chiar în momentul în care tigrii au sărit, Artemis a protejat-o pe tânăra fecioară, transformând-o într-o statuie de cuarț alb, incolor. Având remușcări pentru fapta sa, Dionis a turnat ceașca sa de vin peste cuarțul alb pur, oferind statuii frumoasa culoare violet și astfel luând naștere ametistul, cu proprietatea sa de a preveni efectele alcoolului.

Ametistul este cunoscut și ca piatra Sfântului Valentin și a iubirii romantice, fiind asociat cu luna februarie. Se spune că Sf. Valentin purta un inel cu ametist natural în care era încrustat chipul lui Cupidon, zeul dragostei. În cultura ebraică, datorită proprietăților ametistului, acesta este cunsocut ca Piatra Viselor plăcute, care alungă insomnia și este una dintre cele 12 pietre prețioase pomenite în Biblie că ar fi făcut parte din pieptarul profetului Aaron, fratele lui Moise. Această piatră semiprețioasă mov poartă energia focului și a pasiunii, a creativității și a spiritualilății, dar și a cumpătării și a sobrietății. Purtată în cadrul bijuteriilor, piatra ametist ajută la asimilarea de idei noi, materializând gândurile și ducând la bun sfârșit proiectele. 


Geoda de ametist

 

geoda ametist

Ametistul se găsește într-o varietate de setări geologice, dar cel mai frecvent sub formă de cristale care căptușesc cavitățile sau golurile din roca vulcanică, formând geode. Sursele majore de ametist sunt Brazilia și Uruguay. Geoda de ametist este un obiect decorativ de valoare in Feng Shui, o opera de artă creată de natură. Este foarte utilă când vrei să atragi energie pozitivă. De obicei, geoda de ametist se așează la intrarea în locuință sau în sufragerie, alături de un copac cu pietre semiprețioase sau înger păzitor, spre a emana liniște și relaxare în încăpere. 


 

Ce este ametistul verde?


Prasiolitul (cunoscut și sub numele de cuarț verde, ametist verde sau vermarin) este o varietate verde de cuarț. Din 1950, aproape tot prasiolitul natural provine dintr-o mică mină braziliană și a fost găsit în Canada și Polonia în stocuri limitate. Din 2019, singura mină care produce prasiolit se află în Brazilia, dar chiar și aceasta este aproape epuizată.

Majoritatea prasiolitului vândut este folosit în setările de bijuterii, unde poate înlocui pietrele prețioase mult mai scumpe. În prezent, aproape tot prasiolitul de pe piață rezultă dintr-o combinație de tratament termic ale ametistului și radiații ionizante. De cele mai multe ori, ametistul va deveni galben sau portocaliu atunci când este încălzit, producând citrin, dar unele cristale vor deveni verzi, în schimb.

Cuarțul verde este uneori numit incorect ametist verde, cu toate că terminologia adecvată este prasiolit. Alte nume pentru cuarțul verde sunt vermarin, ametist înverzit sau citrin lime. Prasiolitul natural este de culoare verde-deschis, translucid, pe când cuarțul verde mai închis este, în general, rezultatul unui tratament artificial.

Tu ai bijuterii cu ametist? Sau poate deții o geodă ametist... Care dintre proprietățile cristalului de ametist te-au impresionat? Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l pe rețelele de socializare cunoștințelor tale. Îți mulțumim anticipat. Pe curând... 

Înscrie-te gratuit la Newsletter pentru a primi pe email articole interesante despre pietre semiprețioase și ofertele Podoabele Mele.
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 9-17

0770773239 contact@podoabelemele.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!