Ce este ametistul?
Ametistul este cea mai populară varietate de cuarț, considerat una dintre cele mai puternice și protectoare cristale. Proprietățile ametistului îl încadrează în categoria pietrelor semiprețioase, cu duritate 7 pe scara Mohs, fiind adesea folosit în ornarea bijuteriilor. Piatra ametist este menționată în Vechiul Testament ca fiind una dintre cele 12 pietre pretioase, care împodobeau pieptarul marelui preot Aaron (Exodul 39), fratele lui Moise.
Pentru antici, cuarțul purpuriu a fost considerat o "gemă de foc", care valora la fel de mult ca un diamant! Până la descoperirea unor vaste zăcăminte în Brazilia (America de Sud), în timpul secolului al XVIII-lea, piatra ametist era cunoscută sub denumirea de "Piatra Regalității". De asemenea, este piatra de naștere a lunii februarie, a zodiei Pești și Vărsător.
Descoperă colecția de bijuterii cu ametist Podoabele Mele.
De ce ametistul este considerat Piatra Regalității?
În lumea antică, nuanța violet era apreciată pentru frumusețea sa și adesea rezervată clasei superioare. Regele persan Cyrus a purtat o tunică purpurie ca uniformă regală, iar unii împărați romani le interziceau cetățenilor să poarte îmbrăcăminte de culoare violet sub pedeapsa cu moartea. Purpuriul era venerat și în Imperiul Bizantin. Conducătorii săi purtau haine mov curgătoare , iar copiii lor erau descriși ca fiind „născuți în purpură”, conform site-ului history.com
Motivul pentru reputația regală a culorii violet se rezumă la un simplu caz de cerere și ofertă. Timp de secole, comerțul cu vopsea violet a fost centrat în orașul fenician Tyre (Libanul de azi). „Movul Tyrian” al fenicienilor provenea dintr-o specie de melc de mare și era extrem de rar, încât a ajuns să depășească prețul aurului. Pentru a-l recolta, vopsitorii striveau carapacea melcului pentru a extrage mucusul violet, apoi îl expuneau la lumina soarelui pentru o perioadă precisă de timp.
Era nevoie de până la 250.000 de moluște pentru a produce 30g de colorant utilizabil, dar rezultatul a fost o nuanță de violet vibrantă și de lungă durată. Hainele vopsite cu purpură erau exorbitant de scumpe, așa că au devenit în mod natural cartea de vizită a celor bogați și puternici. Monopolul violet al clasei regale a scăzut în cele din urmă după căderea imperiului bizantin în secolul al XV-lea, dar culoarea nu a devenit disponibilă la scară largă până în anii 1850, când primii coloranți sintetici au ajuns pe piață.
S-ar putea să îți placă și articolul Chihlimbar Natural - Proprietati și Semnificatii
Nu este de mirare că piatra ametist, care avea culoarea purpurei, a fost rezervată regalității în antichitate. Ea a împodobit în mod tradițional robele și coroanele monarhilor bogați și puternici, având o valoare egală cu rubinul, smaraldul, safirul și chiar diamantul! Ametistul ocupă și astăzi un loc în sălile puterii, fiind purtat de oficialii din Biserica Scoției, ierarhiile anglicane/episcopale și biserica romano-catolică. De asemena, bijuteriile coroanei britanice includ o serie de bijuterii cu ametist, inclusiv Sceptrul Regal cu Cruce și numeroase broșe purtate de Regina Elisabeta a II-a și alte femei membre ale familiei. Alte familii regale au diademe și paruri împânzite cu ametist în propriile lor colecții.
Artemis, Dionis și legenda ametistului
O legendă din mitologia greacă spune povestea despre Dionis, zeul vinului și o tânără fată frumoasă, pe nume Amethystos. Supărat pe oameni, zeul Dionis a jurat că va omorî prima ființă umană care îi va ieși în cale. Astfel, el a trimis tigrii fioroși spre Amethystos, fata care mergea să depună ofrande zeiței Artemis a vânătorii, castității și a lunii. Pentru a o salva de feline, zeița Artemis, a transformat-o pe fată într-o statuie de cuarț cristalin incolor. Umilit de hotărârea lui Artemis și îngrozit de ceea ce făcuse, Dionis a avut remușcări și a început să plângă cu lacrimi de vin. Legenda spune că lacrimile lui au transformat cuarțul incolor în violet, creând astfel piatra ametist. Așa a luat naștere mitul ametistului și asocierea sa cu zeul vinului.
În Grecia antică, paharele de vin erau sculptate din ametist pentru a proteja regalitatea de beție, pentru a nu se prosti în același mod în care a făcut-o Dionis. Cuvântul ametist derivă din cuvântul grecesc „Amethustos”, care înseamnă „nu beat”. În cele mai vechi timpuri, lorzii bogați, care doreau să rămână treji, aveau pahare realizate din ametist. În timp ce turnau vin pentru oaspeții lor, ei puteau servi apă, deoarece nuanța violet închis a pietrei ascundea culoarea băuturii, astfel încât apa să arate ca vinul. De asemena, se credea că dacă vrei să salvezi un bețiv de la delir, poți amesteca pudră de ametist în băutura sa și va rămâne treaz.
Ametist proprietati fizice
Ce culoare are piatra ametist?
Când vine vorba de ametist proprietati, culoarea este una dintre cele mai importante trăsături. Piatra ametist îi face pe cei mai mulți oameni să se gândească la un cristal semiprețios de culoare violet. În realitate, acesta apare în natură în multe nuanțe de violet, în funcție de cantitatea de fier / mangan încorporată, de la violet-roz la violet-închis intens, cu subtonuri de roșu sau albastru. Culoarea ametistului poate fi atât de deschisă, încât este abia perceptibilă sau atât de închisă, încât piatra are aspect opac. Oamenii au venit cu o varietate de adjective pentru a descrie aceste nuanțe, cum ar fi orhidee și lavandă pentru culori mai deschise, struguri, indigo sau regal pentru culori mai închise și zmeură sau prună pentru culorile roșiatice.
Este ametistul verde veritabil?
Prasiolitul (cunoscut și sub numele de cuarț verde, ametist verde sau vermarin) este o varietate de cuarț. Din 1950, tot prasiolitul natural de pe piață provine dintr-o mică mină braziliană, aproape epuizată în prezent. A fost găsit în Canada și Polonia în stocuri limitate. Cuarțul verde este uneori numit incorect ametist verde, cu toate că terminologia adecvată este prasiolit sau vermarin. El are culoarea verde-deschis, translucid, pe când cuarțul verde mai închis este, în general, rezultatul unui tratament artificial.
În prezent, aproape tot prasiolitul de pe piață rezultă dintr-o combinație de tratament termic ale ametistului violet și radiații ionizante. De cele mai multe ori, ametistul va deveni galben sau portocaliu atunci când este încălzit, obținându-se citrin, dar unele cristale vor deveni verzi, în schimb.
S-ar putea să îți placă și articolul Piatra Lunii Proprietati
Cum se formează geoda de ametist?
Geoda de ametistul este o varietate de cuarț macrocristalină (formațiuni mari cristaline), care crește de obicei în interiorul altor roci vulcanice. În timp ce cristalele în sine pot crește până la câțiva centimetri, geoda care conține cristale de ametist atinge adesea câțiva metri înălțime. Consensul științific general este că geoda de ametist este creată într-un proces în două etape. În primul rând, are loc formarea cavității și apoi formarea cristalelor.
Acest lucru se poate întâmpla oriunde există sau a existat lavă aproape de suprafața pământului. Ca rezultat, aceste formațiuni atrăgătoare pot fi găsite în multe locuri de pe glob. Primul pas în procesul natural care creează geode de ametist este formarea cavității în lavă, ca urmare a bulelor de gaz. Unii oameni de știință susțin că aceste cavități se pot forma și la răcirea lavei, în apropierea rădăcinilor copacilor sau a unor roci care ies din pământ. Lava se întărește complet în jurul aflorimentului, creând o cavitate (sursa sciencing.com)
Unele dintre cele mai mari geode de ametist au fost găsite în Brazilia, urmată de locații din Sri Lanka, India, Uruguay, Madagascar, Germania, Australia, Mexic, Africa, Rusia și Statele Unite. Datorită proprietăților sale, geoda de ametist este un obiect decorativ valoros in Feng Shui, o opera de artă creată de natură. Se așează la intrarea în locuință sau în sufragerie, spre a aduce liniște și relaxare în încăpere.
S-ar putea să te intereseze Lapis Lazuli Proprietati - Piatra Adevarului
Ametist proprietati metafizice
Ametistul este o piatră puternic protectoare și vindecătoare. Protejează împotriva atacurilor psihice, transmutând energia în dragoste și protejând purtătorul de toate tipurile de vătămări, inclusiv stresul geopatic sau electromagnetic. Cuarțul violet este un tranchilizant natural, ameliorează stresul și tensiunea și alungă furia, frica și anxietatea. Atenuează tristețea și dizolvă energia negativă.
Ametistul activează conștientizarea spirituală (deschide al treilea ochi). Culoarea asociată cu chakra al treilea ochi este indigo, asemănătoare cu cea a ametistului. Când această chakra este blocată, oamenii se pot lupta cu sentimente de depresie și anxietate și pot simți greutatea cinismului asupra sufletului lor. Prin trezirea celui de-al treilea ochi, ne conectăm la intuiția noastră și la înțelepciunea interioară. Mintea se calmează și poate vedea mai clar obiectivele. Memoria și motivația de îmbunătățesc, iar insomniile dispar.
De asemenea, chakra coroană - centrul energetic sacru - este strâns legată de piatra ametist. Ea repezintă conștiința cosmică și este responsabilă de conexiunea cu planul spiritual. Când chakra coroanei este neexploatată sau există un blocaj, oamenii se pot simți înstrăinați sau deconectați de lumea din jurul lor. Când chakra coroanei este deschisă și gata să primească mesajele divine, omul devine conștient că este mai mult decât corpul fizic, emoțional și mental.
Cum poți folosi piatra ametist în beneficiul tău?
Această piatră semiprețioasă mov poartă energia focului și a pasiunii, a creativității și a spiritualilății, dar și a cumpătării și a sobrietății, după cum am aflat deja mai sus. Dacă dorești să beneficiezi de proprietatile de vindecare ale ametistului, iată câteva moduri în care poți încorpora acest cristal în viața ta:
- Purtată în cadrul bijuteriilor, piatra ametist ajută la asimilarea de idei noi, materializând gândurile și ducând la bun sfârșit proiectele. Se spune că sfântul Valentin purta un inel cu ametist în care era sculptat chipul lui Cupidon, zeul Dragostei. Se știe că cel mai bun mod de a îmbrățișa energia vindecătoare a pietrelor semiprețioase este să le porți în contact cu pielea. Aceasta invită piatra să-și elibereze vibrațiile direct în corp, amplificându-i puterea. Optează pentru bratari pietre semipretioase sau pandantive cu ametist pentru a beneficia din plin de calitățile pietrei regalității.
- Ametistul este unul dintre cele mai bune cristale de folosit ca ajutor pentru meditație, deoarece calmează agitația mentală. Dacă nu porți o amuletă cu ametist în timpul meditației, poți ține în mâna stângă o piatră de ametist, care te va ajuta la deschiderea celui de-al Treilea Ochi și a chakrei coroană. De asemenea, poți purta în buzunar sau în poșetă un cristal brut, pentru a-l avea in permanență la tine.
- Dacă dorești să aduci relaxare și liniște în casă sau la birou, construiește un altar cu ametist în centru. Așează un copac cu pietre semipretioase în acest altar. Acesta va face minuni când vine vorba de absorbția energiei negative și la transmutarea acesteia în ceva pozitiv. Plasarea cristalelor de ametist la birou poate ajuta "albinele ocupate" să fie mai puțin frenetice și stresate în legătură cu munca lor. În schimb, vor ajuta la concentrare și re-centrarea minții, astfel încât oamenii să reducă amânarea și să ia decizii pline de inspirație. Fiind asociat puternic cu energia yin, ametistul este un instrument Feng Shui de echilibrare. Plasat în dormitor hrănește un somn profund, cu vise frumoase. Află mai multe despre Importanta camerei în care plasezi copacii Feng Shui.
Cum se curăță cristalele de ametist?
Pe măsură ce cristalele colectează energii, este important să le păstrezi curate. Cristalele vindecătoare sunt ca niște bureți, care captează energia negativă din mediu. Este bine să îți faci un obicei din a curăța pietrele pe care le folosești în meditație după fiecare ședință , dar și pe cele din bijuterii cu pietre semipretioase, măcar o dată la săptămână, mai ales dacă le porți zilnic.
O modalitate de a curăța cristalele de ametist este cu ajutorul vocii sau a sunetelor. Deși nu este important să atingi o notă exactă, este bine să te gândești la ceva pozitiv, care îți umple sufletul de iubire și de bună dispoziție. Expiră cu un sunet tonal care transmite pietrei aceste emoții. Poți vizualiza cum piatra se curăță, fiind scăldată într-o lumină albă, purificatoare. Sau poți folosi apa de la robinet, dacă ți se pare mai ușor. Lasă apa să curgă peste cristalul purpuriu preț de 15-20 secunde.
S-ar putea să îți placă și articolul Cel mai frumos cadou pentru mama
În ceea ce privește încărcarea ametistului cu energie benefică, mulți consideră că nu este necesar, mai ales dacă ai grijă să cureți cristalele din când în când cum am explicat mai sus. Totuși, poți încărca piatra regalității noaptea, plasând-o afară în lumina lunii, care îi va oferi energia feminină de care are nevoie. Frigul poate face și el minuni, așa că o metodă simplă de încărcare cu energie pozitivă și curățare este să așezi cristalele de cuarț în frigider peste noapte.
Ametist - Gânduri finale
Din perioada Neoliticului, piatra ametist a fost apreciată pentru frumusețea și proprietatile sale. Sunt puține pietre care au o istorie atât de lungă ca ametistul. Și chiar mai puține care sunt la fel de utile astăzi, precum erau în lumea antică. Simți că ai putea beneficia de informația prezentată? Dacă acest articol te-a ajutat să aprofundezi înțelegerea referitoare la ametist proprietati, a semnificației și a utilizărilor sale, te rugăm să dai like și să împărtășești acest articol prietenilor tăi pentru a ajuta la răspândirea dragostei și a luminii în lume.