Pentru comenzi mai mari de 200 lei >> COD 15% REDUCRE : IEPURAS15 >> In plus, primesti 10 % inapoi in puncte de fidelitate!

Totul despre ametist - piatra regalității: proprietati, culoare, semnificatie, legende, formare si utilizare

Totul despre ametist - piatra regalității: proprietati, culoare, semnificatie, legende, formare si utilizare
 
CUPRINS
1. Ce este ametistul?
2. De ce este ametistul denumit și Piatra Regalității?
3. Legenda ametistului in mitologia greacă
4. Ametist Proprietati: Piatra Pretioasa cu Calitati Remarcabile
  4.1. Ce culoare are piatra ametist?
    4.1.1. Ametistul verde sau prasiolitul
    4.1.2. Ametistul roz - cea mai recenta descoperire
    4.1.3. Ametistul mov
  4.2. Ametist - Proprietati Magnetice si Conductivitate Termica
  4.3. Duritatea si structura cristalina ale ametistului
5. Intelegerea Profunda a Semnificatiei Ametistului
6. Cum te poti folosi de beneficiile si proprietatile ametistului?
7. Ametist zodia Varsator si Pesti
8. Cum se purifica piatra ametist?
9. Cum se formeaza geoda de ametist?
10. Ganduri finale despre ametist


Ce este ametistul?


Ametistul este cea mai populară varietate de cuarț, considerat una dintre cele mai puternice și protectoare cristale. Proprietățile ametistului îl încadrează în categoria pietrelor semiprețioase, cu duritate 7 pe scara Mohs, fiind adesea folosit în ornarea bijuteriilor. Piatra ametist este menționată în Vechiul Testament ca fiind una dintre cele 12 pietre pretioase care împodobeau pieptarul marelui preot Aaron (Exodul 39), fratele lui Moise.

Pentru antici, cuarțul purpuriu a fost considerat o "gemă de foc", care valora la fel de mult ca un diamant! Până la descoperirea unor vaste zăcăminte în Brazilia (America de Sud), în timpul secolului al XVIII-lea, piatra ametist era cunoscută sub denumirea de "Piatra Regalității". De asemenea, este piatra de naștere a lunii februarie, a zodiei Pești și Vărsător. 

 


De ce este ametistul denumit și Piatra Regalității? 
 

În lumea antică, nuanța violet era apreciată pentru frumusețea sa și adesea rezervată clasei superioare. Regele persan Cyrus a purtat o tunică purpurie ca uniformă regală, iar unii împărați romani le interziceau cetățenilor să poarte îmbrăcăminte de culoare violet sub pedeapsa cu moartea. Purpuriul era venerat și în Imperiul Bizantin. Conducătorii săi purtau haine mov curgătoare , iar copiii lor erau descriși ca fiind „născuți în purpură”, conform site-ului history.com

Motivul pentru reputația regală a culorii violet se rezumă la un simplu caz de cerere și ofertă. Timp de secole, comerțul cu vopsea violet a fost centrat în orașul fenician Tyre (Libanul de azi). „Movul Tyrian” al fenicienilor provenea dintr-o specie de melc de mare și era extrem de rar, încât a ajuns să depășească prețul aurului. Pentru a-l recolta, vopsitorii striveau carapacea melcului pentru a extrage mucusul violet, apoi îl expuneau la lumina soarelui pentru o perioadă precisă de timp.

Era nevoie de până la 250.000 de moluște pentru a produce 30g de colorant utilizabil, dar rezultatul a fost o nuanță de violet vibrantă și de lungă durată. Hainele vopsite cu purpură erau exorbitant de scumpe, așa că au devenit în mod natural cartea de vizită a celor bogați și puternici.  Monopolul violet al clasei regale a scăzut în cele din urmă după căderea imperiului bizantin în secolul al XV-lea, dar culoarea nu a devenit disponibilă la scară largă până în anii 1850, când primii coloranți sintetici au ajuns pe piață.


S-ar putea să îți placă și articolul Piatra Lunii Proprietati

Nu este de mirare că piatra ametist, care avea culoarea mov (ca cea a purpurei) a fost rezervată regalității în antichitate.  Ea a împodobit în mod tradițional robele și coroanele monarhilor bogați și puternici, având o valoare egală cu rubinul, smaraldul, safirul și chiar diamantul! Ametistul ocupă și astăzi un loc în sălile puterii, fiind purtat de oficialii din Biserica Scoției, ierarhiile anglicane/episcopale și biserica romano-catolică. De asemena, bijuteriile coroanei britanice includ o serie de piese, inclusiv Sceptrul Regal cu Cruce și numeroase broșe purtate de Regina Elisabeta a II-a și alte femei membre ale familiei. Alte familii regale au diademe și paruri împânzite cu ametist în propriile lor colecții.

 

Legenda ametistului in mitologia greacă


O legendă din mitologia greacă spune povestea despre Dionis, zeul vinului și o tânără fată frumoasă, pe nume Amethystos. Supărat pe oameni, zeul Dionis a jurat că va omorî prima ființă umană care îi va ieși în cale. Astfel, el a trimis tigrii fioroși spre Amethystos, fata care mergea să depună ofrande zeiței Artemis a vânătorii, castității și a lunii. Pentru a o salva de feline, zeița Artemis, a transformat-o pe fată într-o statuie de cuarț cristalin incolor. Umilit de hotărârea lui Artemis și îngrozit de ceea ce făcuse, Dionis a avut remușcări și a început să plângă cu lacrimi de vin. Legenda spune că lacrimile lui au transformat cuarțul incolor în violet, creând astfel piatra ametist. Așa a luat naștere mitul ametistului și asocierea sa cu zeul vinului.

În Grecia antică, paharele de vin erau sculptate din ametist pentru a proteja regalitatea de beție, pentru a nu se prosti în același mod în care a făcut-o Dionis. Cuvântul ametist derivă din cuvântul grecesc „Amethustos”, care înseamnă „nu beat”. În cele mai vechi timpuri, lorzii bogați, care doreau să rămână treji, aveau pahare realizate din ametist. În timp ce turnau vin pentru oaspeții lor, ei puteau servi apă, deoarece nuanța violet închis a pietrei ascundea culoarea băuturii, astfel încât apa să arate ca vinul. De asemena, se credea că dacă vrei să salvezi un bețiv de la delir, poți amesteca pudră de ametist în băutura sa și va rămâne treaz.

 

Ametist Proprietati: Piatra Prețioasă cu Calitati Remarcabile

 

Ametistul, o piatră prețioasă din familia cuarțului, impresionează prin proprietățile sale fizice remarcabile. Structura sa cristalină distinctă și puritatea culorii îi conferă un aspect elegant și rafinat, facându-l alegerea ideală pentru bijuterii fine și obiecte de artă.


Ce culoare are piatra ametist?


Când vine vorba de culoarea ametistului, aceasta este una dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Piatra ametist îi face pe cei mai mulți oameni să se gândească la un cristal semiprețios de culoare mov. În realitate, acesta apare în natură în multe nuanțe de violet, roz, mov, verde, în funcție de cantitatea de fier / mangan încorporată. Culoarea ametistului poate fi atât de deschisă, încât să fie abia perceptibilă sau atât de închisă, încât piatra are aspect opac. Oamenii au venit cu o varietate de adjective pentru a descrie aceste nuanțe de ametist, cum ar fi orhidee și lavandă pentru culori mai deschise, struguri, indigo sau regal pentru culori mai închise și zmeură sau prună pentru culorile roșiatice. 


Ametistul verde sau prasiolitul

ametist verde prasiolit
Prasiolitul
(cunoscut și sub numele de cuarț verde, ametist verde sau vermarin) este o varietate de cuarț. Din 1950, tot prasiolitul natural de pe piață provine dintr-o mică mină braziliană,  aproape epuizată în prezent. A fost găsit în Canada și Polonia în stocuri limitate. Cuarțul verde este uneori numit incorect ametist verde, cu toate că terminologia adecvată este prasiolit sau vermarin. El are culoarea verde-deschis, translucid, pe când cuarțul verde mai închis este, în general, rezultatul unui tratament artificial.

În prezent, aproape tot prasiolitul de pe piață rezultă dintr-o combinație de tratament termic ale ametistului violet și radiații ionizante. De cele mai multe ori, ametistul va deveni galben sau portocaliu atunci când este încălzit, obținându-se citrin, dar unele cristale vor deveni verzi, în schimb.

 

Ametistul roz - cea mai recentă descoperire

 

ametist roz

Ametistul roz este o varietate rară și exotică de ametist, care se remarcă prin nuanțele sale delicate și pastelate de roz. A fost descoperit relativ recent în Patagonia, Argentina (2019) și își trage culoarea roz din incluziunile de hematit, care interacționează cu lumina pentru a produce această nuanță distinctivă.

Ametistul roz este considerat o piatră prețioasă a iubirii, compasiunii și înțelepciunii divine. Este asociat cu chakra inimii și este considerat a avea proprietăți vindecătoare care pot stimula și echilibra energia inimii și a spiritului. Se crede că ametistul roz poate promova iubirea de sine, empatia și armonia în relațiile interpersonale.

Datorită frumuseții sale delicate și a semnificațiilor sale profunde, ametistul roz este adesea folosit în bijuterii fine și obiecte de decor, oferind un aspect elegant și rafinat. De asemenea, este căutat în practicile spirituale și de meditație, unde se crede că aduce pace interioară și înțelegere spirituală. 

Ametistul roz și cuarțul roz sunt două tipuri diferite de pietre semiprețioase. În timp ce își împărtășesc culoarea roz, cuarțul trandafiriu are de obicei o nuanță roz pal, în timp ce ametistul roz pare oarecum decolorat, "prăfuit". De asemenea,acesta din urmă a fost găsit doar într-o singură regiune din lume, deci este mult mai rar decât cuarțul roz, care se găsește peste tot în lume.


Ametistul mov


ametist mov
Ametistul mov este o varietate de ametist care se distinge prin culoarea sa mov, care poate varia de la nuanțe deschise și palide până la tonuri intense și saturate. Această culoare vibrantă este rezultatul prezenței impurităților de fier în structura sa cristalină. Cu cât concentrația de fier este mai mare, cu atât ametistul va avea o nuanță mai profundă de purpuriu.

Ametistul mov este adesea asociat cu simboluri de putere, înțelepciune și protecție. În trecut, se credea că are puteri de protecție împotriva energiilor negative și a intoxicațiilor, fiind purtat ca talisman sau amuletă pentru a aduce noroc și siguranță.

Datorită culorii sale atrăgătoare și proprietăților sale vindecătoare, ametistul mov este adesea folosit în bijuterii, obiecte de decor și chiar în practici spirituale sau de meditație. Este o piatră prețioasă versatilă, apreciată atât pentru frumusețea sa estetică, cât și pentru semnificațiile sale profunde și beneficiile sale terapeutice.


Ametist - Proprietati Magnetice si Conductivitate Termica


Studiul proprietăților magnetice și conductivității termice ale ametistului oferă o înțelegere mai profundă a compoziției și structurii sale. Deși ametistul nu este magnetic, anumite inclusiuni și impurități pot influența comportamentul său magnetic. În ceea ce privește conductivitatea termică, ametistul prezintă o conductivitate termică medie, ceea ce înseamnă că își păstrează relativ bine temperatura și este confortabil de purtat pe piele. Aceste caracteristici fizice distincte contribuie la farmecul și versatilitatea ametistului ca piatră prețioasă.

S-ar putea să te intereseze Lapis Lazuli Proprietati - Piatra Adevarului
 

Duritatea și Structura Cristalină ale Ametistului


Duritatea și structura cristalină sunt proprietati ametist esențiale, care îi conferă rezistență și strălucire. Duritatea sa de 7 pe scara Mohs îl plasează în categoria pietrelor semiprețioase durabile, potrivite pentru utilizarea zilnică în bijuterii. Structura cristalină este hexagonală și contribuie la modul în care lumina interacționează cu piatra, oferindu-i un joc subtil de reflexii.

 

Ințelegerea Profundă a Semnificației Ametistului

 

Ametistul este mult mai mult decât o simplă piatră prețioasă; el poartă cu sine o semnificație profundă și o putere simbolică în tradițiile și credințele din întreaga lume.

  • De-a lungul istoriei, ametistul a fost asociat cu aspecte precum protecția, vindecarea și claritatea mentală.
  • Mulți cred că piatra ametist are o legătură strânsă cu lumea spirituală și că poate aduce armonie și echilibru în viața celui care îl poartă.
  • Acesta protejează împotriva atacurilor psihice, transmutând energia în dragoste și protejând purtătorul de toate tipurile de vătămări, inclusiv stresul geopatic sau electromagnetic.
  • Ametistul mov este un tranchilizant natural, care ameliorează stresul și tensiunea și alungă furia, frica și anxietatea. In plus, atenuează tristețea și dizolvă energia negativă.
  • De asemenea, chakra coroană - centrul energetic sacru - este strâns legată de piatra ametist. Ea repezintă conștiința cosmică și este responsabilă de conexiunea cu planul spiritual. Când chakra coroanei este neexploatată sau există un blocaj, oamenii se pot simți înstrăinați sau deconectați de lumea din jurul lor. Când chakra coroanei este deschisă și gata să primească mesajele divine, omul devine conștient că este mai mult decât corpul fizic, emoțional și mental.
  • Ametistul activează conștientizarea spirituală (deschide al treilea ochi). Culoarea asociată cu chakra al treilea ochi este indigo, asemănătoare cu cea a ametistului. Când această chakra este blocată, oamenii se pot lupta cu sentimente de depresie și anxietate și pot simți greutatea cinismului asupra sufletului lor. Prin trezirea celui de-al treilea ochi, ne conectăm la intuiția noastră și la înțelepciunea interioară. Mintea se calmează și poate vedea mai clar obiectivele. Memoria și motivația de îmbunătățesc, iar insomniile dispar.
 

ametist semnificatie si chakre


Cum te poți folosi de beneficiile si proprietatile ametistului?


Am aflat deja că piatra ametist prezintă o serie de beneficii de care te poți folosi și tu. Această piatră semiprețioasă mov poartă energia focului și a pasiunii, a creativității și a spiritualilății, dar și a cumpătării și a sobrietății. Dacă dorești să beneficiezi de proprietatile sale vindecătoare, iată câteva moduri în care poți încorpora acest cristal în viața ta:
 

  • Purtată în cadrul bijuteriilor, piatra ametist ajută la asimilarea de idei noi, materializând gândurile și ducând la bun sfârșit proiectele. Se spune că sfântul Valentin purta un inel cu ametist în care era sculptat chipul lui Cupidon, zeul Dragostei. Se știe că cel mai bun mod de a îmbrățișa energia vindecătoare a pietrelor semiprețioase este să le porți în contact cu pielea. Aceasta invită piatra să-și elibereze vibrațiile direct în corp, amplificându-i puterea. Optează pentru bijuterii cu ametist natural pentru a beneficia din plin de calitățile pietrei regalității.

bijuterii cu piatra ametist Podoabele Mele

  • Ametistul este unul dintre cele mai bune cristale de folosit ca ajutor pentru meditație, deoarece calmează agitația mentală. Dacă nu porți o amuletă cu ametist în timpul meditației, poți ține în mâna stângă o piatră de ametist, care te va ajuta la deschiderea celui de-al Treilea Ochi și a chakrei coroană. De asemenea, poți purta în buzunar sau în poșetă un cristal brut, pentru a-l avea in permanență la tine.
  • Dacă dorești să aduci relaxare și liniște în casă sau la birou, construiește un altar cu ametist în centru. Așează un copac cu pietre semipretioase în acest altar. Acesta va face minuni când vine vorba de absorbția energiei negative și la transmutarea acesteia în ceva pozitiv. Plasarea cristalelor de ametist la birou poate ajuta "albinele ocupate" să fie mai puțin frenetice și stresate în legătură cu munca lor. În schimb, vor ajuta la concentrare și re-centrarea minții, astfel încât oamenii să reducă amânarea și să ia decizii pline de inspirație. Fiind asociat puternic cu energia yin, ametistul este un instrument Feng Shui de echilibrare. Plasat în dormitor hrănește un somn profund, cu vise frumoase.  Află mai multe despre Importanta camerei în care plasezi copacii Feng Shui.

 

Ametistul este piatra zodiei Vărsător și Pești 


Piatra ametist este asociată cu zodia Vărsător și Pești, mai precis cu cei născuți în luna februarie. În timp ce toate semnele zodiacale pot beneficia de efectele calmante ale ametistului, acesta devine un portal spre lumea spirituală și intuitivă pentru Vărsători și Pești. Ametistul poate sprijini exprimarea liberă a ideilor și a viziunilor neconvenționale ale Vărsătorului, promovând acceptarea de sine și a altora. Pentru zodia Pești, această piatră prețioasă poate sprijini conectarea cu latura sensibilă, creativă și empatică a nativilor, promovând vindecarea emoțională.

Află mai multe despre Top 10 pietre pentru zodia Varsator si Top 10 pietre pentru zodia Pesti.

 

Cum se purifica piatra ametist?

 

Pe măsură ce cristalele colectează energii, este important să le păstrezi curate. Cristalele vindecătoare sunt ca niște bureți, care captează energia negativă din mediu. Este bine să îți faci un obicei din a curăța pietrele pe care le folosești în meditație după fiecare ședință, măcar o dată la săptămână, mai ales dacă le porți zilnic.
 

Ametist beneficii

O modalitate de a curăța pietrele de ametist este cu ajutorul vocii sau a sunetelor. Deși nu este important să atingi o notă exactă, este bine să te gândești la ceva pozitiv, care îți umple sufletul de iubire și de bună dispoziție. Expiră cu un sunet tonal care transmite pietrei aceste emoții. Poți vizualiza cum piatra se curăță, fiind scăldată într-o lumină albă, purificatoare. Sau poți folosi apa de la robinet, dacă ți se pare mai ușor. Lasă apa să curgă peste cristalul purpuriu preț de 15-20 secunde. 


În ceea ce privește încărcarea ametistului cu energie benefică, mulți consideră că nu este necesar, mai ales dacă ai grijă să cureți cristalele din când în când cum am explicat mai sus. Totuși, poți încărca piatra regalității noaptea, plasând-o afară în lumina lunii, care îi va oferi energia feminină de care are nevoie. Frigul poate face și el minuni, așa că o metodă simplă de încărcare cu energie pozitivă și curățare este să așezi cristalele de cuarț în frigider peste noapte.

 

Cum se formează geoda de ametist?


geoda ametist

Geoda de ametistul este o varietate de cuarț macrocristalină (formațiuni mari cristaline), care crește de obicei în interiorul altor roci vulcanice. În timp ce cristalele în sine pot crește până la câțiva centimetri, geoda care conține cristale de ametist atinge adesea câțiva metri înălțime. Consensul științific general este că geoda de ametist este creată într-un proces în două etape. În primul rând, are loc formarea cavității și apoi formarea cristalelor. Acest lucru se poate întâmpla oriunde există sau a existat lavă aproape de suprafața pământului.

Ca rezultat, aceste formațiuni atrăgătoare pot fi găsite în multe locuri de pe glob. Primul pas în procesul natural care creează geode de ametist este formarea cavității în lavă, ca urmare a bulelor de gaz. Unii oameni de știință susțin că aceste cavități se pot forma și la răcirea lavei, în apropierea rădăcinilor copacilor sau a unor roci care ies din pământ. Lava se întărește complet în jurul aflorimentului, creând o cavitate (sursa
sciencing.com)

Unele dintre cele mai mari geode de ametist au fost găsite în Brazilia, urmată de locații din Sri Lanka, India, Uruguay, Madagascar, Germania, Australia, Mexic, Africa, Rusia și Statele Unite. Datorită proprietăților sale, geoda de ametist este un obiect decorativ valoros in Feng Shui, o opera de artă creată de natură. Se așează la intrarea în locuință sau în sufragerie, spre a aduce liniște și relaxare în încăpere.


Ganduri finale despre ametist

 

Din perioada Neoliticului, piatra ametist a fost apreciată pentru frumusețea și proprietatile sale. Sunt puține pietre care au o istorie atât de lungă ca ametistul. Și chiar mai puține care sunt la fel de utile astăzi, precum erau în lumea antică. Simți că ai putea beneficia de informația prezentată? Dacă acest articol te-a ajutat să aprofundezi înțelegerea referitoare la ametist proprietati, a semnificației și a utilizărilor sale, te rugăm să dai like și să împărtășești acest articol prietenilor tăi pentru a ajuta la răspândirea dragostei și a luminii în lume.

Introdu adresa de email mai jos pentru a primi cele mai interesante articole despre pietre prețioase și semiprețioase + oferte exclusive comunității Podoabele Mele:
Trimite

Suport clienti LUNI-VINERI 10-16

0770773239 contact@podoabelemele.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!